Oude moorden

In 1876 werd in Engeland de advocaat Charles Bravo vergiftigd, in 1902 werd het dienstmeisje Rose Harsent neergestoken, in 1909 werd zakenman George Harry Storrs vermoord, in 1929 werden drie leden van dezelfde familie vergiftigd en in 1941 werd in Kenia een Engelse graaf neergeschoten.
Deze zaken hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal onopgelost zijn. Er is in veel gevallen wel een rechtszaak geweest, maar er is nooit iemand met overtuigend bewijs veroordeeld voor deze moorden. Ook hebben ze gemeen dat Claudia en ik deze moorden interessant vinden.

Claudia is een goede vriendin en vorige week was ik bij haar. En zoals bijna altijd kregen we het over verschillende moorden. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar wij vinden moord vrij interessant. En dan heb ik het niet over allerlei moorden van tegenwoordig, die vooral onsmakelijk en onaangenaam zijn, maar over oude moorden, van voor 1950. (zoals Claudia fijntjes opmerkte, toen waren de moordenaars in ieder geval beter gekleed) Claudia en ik kunnen met gemak een hele middag vullen met praten over de theorieën wie nu Jack the Ripper was, en of mevrouw Thompson in 1922 nu ook schuldig was aan de moord op haar echtgenoot en waar Crippen nu in de fout was gegaan. Aan het einde van de middag, na de thee en de chocoladecake (waarbij we meestal de grap maken ‘excuse fingers’, iets dat kolonel Armstrong zei toen hij in 1921 iemand een stuk cake met arsenicum gaf), ligt de tafel vol met boeken met allerlei oplossingen en verslagen en zijn wij weer helemaal tevreden.
Stella Gonet in 'The Croydon poisenings'

Deze keer kreeg ik van Claudia een dvd mee, met een vijfdelige serie over onopgeloste zaken. ‘Julian Fowles investigates. A most mysterious murder’. Julian Fowles is een acteur, regisseur en schrijver, die in deze serie deze onopgeloste moorden onderzoekt. In een aflevering van een uur per keer wordt de zaak uitgelegd en nagespeeld, met behulp van excellente Britse acteurs als onder andere Stella Gonet en Jean Marsh. Julian Fowles legt aan ons, de kijkers, uit wat er gebeurd is, duidt de zaken en loopt af en toe door het beeld heen om commentaar te geven. Op het einde probeert hij tot een oplossing te komen, en in alle gevallen vind ik dat een heel plausibele oplossing.
Goed Brits drama, geweldige aankleding, interessante oude moordzaken én een overtuigende oplossing, wat wil een mens nog meer? Ik heb me zeer vermaakt met deze DVD en wil nu meer lezen over deze specifieke oude moorden.


Reacties

 1. Hoi Bettina,

  leuke stukjes schrijf je, sneller dan ik ze kan lezen, :-) Overigens lijken me de moorden door de Ripper gepleegd behoorlijk onsmakelijk en onaangenaam, maar dat de moordenaar, wie het ook was, beter gekleed was dan de gemiddelde hedendaagse moordenaar geloof ik graag.

  h. gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Henk, dank je wel voor het compliment. Onsmakelijk en onaangenaam zijn eigenlijk alle moorden, maar bij die van meer dan 100 jaar geleden is dat niet zo erg meer, tijd scheelt een heleboel.
  Hoeveelheid stukjes per week ligt iets hoger omdat het vakantie is, als school weer begint komen er 3-4 per week, dus dat is iets beter bij te houden,

  tot ziens,
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten