Stormen over Troje, Marion Bradley

De Engelse cover, ik kon geen
goede Nederlandse versie vinden.
Cassandra is de dochter van koning Priamus en koningin Hecuba van Troje. Ze had een tweelingbroer, Paris, maar bij hun geboorte kwam een voorspelling dat hij onheil over Troje zou brengen en Paris werd meteen verbannen.  

Cassandra groeit op in het verstikkende hofklimaat, waar van de dochters verwacht wordt dat ze netjes zijn en zich bekwamen in vrouwelijke deugden, zodat ze goede echtgenoten zullen worden. Cassandra voelt hier weinig voor en komt dan ook regelmatig in botsing met haar familie. Wat ook niet helpt is dat de god Apollo haar heeft laten weten dat ze eens in zijn dienst zal treden en om dat duidelijk te maken geeft hij haar de gave van het voorspellen.

Cassandra beleeft een gelukkige tijd als ze een tijd doorbrengt bij de zuster van haar moeder, de koningin van de Amazonen. Ze heeft hier de vrijheid die ze nooit eerder had, ze leert zelfs omgaan met de boog en andere wapens.
Na enkele jaren moet ze echter weer terug naar Troje, waar ze in dienst treedt bij de tempel van Apollo als priesteres.

Kort nadat zij naar huis is teruggekeerd, komt ook Paris weer aan het hof. In hun blijdschap schuiven de koning en koningin de voorspelling aan de kant en nemen hem weer op in de familie.  Paris trekt vervolgens naar Sparta als boodschapper, om terug te komen met Helena, met alle gevolgen van dien.
Cassandra ziet wat er gaat gebeuren, maar omdat ze Apollo ergens mee heeft beledigd, zorgt hij ervoor dat haar voorspellingen door niemand meer geloofd worden.

Nadat ik Een lied voor Achilles van Madeline Miller (hier) had gelezen en dat verhaal zo mooi vond, herinnerde ik me dat ik natuurlijk nog een boek had waarin de Trojaanse oorlog een rol speelt. Stormen over Troje van Marion Bradley behandelt dezelfde gebeurtenissen en dezelfde periode, maar het is een volkomen ander verhaal. Ten eerste is het natuurlijk vanuit Trojaans oogpunt, waardoor je de Trojanen goed leert kennen en ten tweede is het vanuit het vrouwelijk oogpunt geschreven.

Marion Bradley kennen we natuurlijk van haar bekendste boek Nevelen van Avalon, waar het Arthur verhaal opnieuw verteld wordt en de thema’s religie en vrouwelijkheid uitgebreid aan de orde komen.
Ook in Stormen over Troje is een belangrijk gegeven dat vrouwen in die tijd weinig mogelijkheden en kansen hadden. Ze hadden te doen wat hun vader en later hun echtgenoot voor hun besliste. Voor een vrouw als Cassandra die een andere rol voor zichzelf ziet, is eigenlijk geen plaats. Dit wordt mooi beschreven, net zoals de verschillende personages die redelijk goed worden uitgewerkt, vaak op een verrassende manier als je het oorspronkelijke verhaal kent.

Marion Bradley heeft echter wel de neiging om heel sterk de tegenstelling te maken tussen patriarchaat= godenverering =oorlogszuchtig=slecht tegenover matriarchaat = godinnenverering= vredelievend = goed. Dat speelde nogal toen zij het boek schreef (in de jaren 80), maar het wordt op een geven moment behoorlijk irritant, dus eigenlijk moet je daar een beetje overheen lezen en sommige stukken daarover negeren, tenminste, dat heb ik gedaan.

In het verhaal van Homerus staat niet wat er van Cassandra geworden is na de afloop van de oorlog. Marion Bradley baseert haar verhaal op een inscriptie uit het Archeologisch museum in Athene, waar wordt gesproken over de afstammelingen van Cassandra van Troje.

Stormen over Troje is een meeslepend verhaal en een mooie aanvulling op de andere verhalen over de Trojaanse oorlog.

Oorspronkelijke titel: The firebrand
Uitgegeven in 1987
Nederlandse uitgave 1988 door uitgeverij De boekerij
Nederlandse vertaling: Ingrid Klijnveld
Bladzijdes: 561

Reacties

 1. Die omslag is echt lachen: een dame uit circa 1200 v. Chr. in een typisch middeleeuwse jurk! Kennelijk was de ontwerper zich niet bewust van het verschil tussen 1200 voor en 1200 na Christus ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tekenaar dacht vast 'Ouderwetse jurk +Griekserige zuiltjes op de achtergrond = Troje in de oudheid. De goede man is zo lekker creatief geweest en het is wel een heel mooie jurk!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Volgens mij heb ik dit boek jaren geleden gelezen. Als ik het me goed herinner vond ik het een heel tof boek, terwijl ik het nu niet zo snel zou uitkiezen. Grappig is dat. Het laat wel zien dat je af en toe gewoon iets moet proberen, ook al denk je tevoren dat je het toch niks zal vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad zo, dan kun je soms voor heel mooie verrassingen komen te staan. Ik heb dit boek gelezen omdat ik Nevelen van Avalon destijds zo mooi vond.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts