Filmtip op zondag (17)

In deze koude, grauwe dagen is het heerlijk om naar de bioscoop te gaan. Op dit moment draait Murder on the Orient Express, naar het bekende boek van Agatha Christie. Een nieuwe versie van dit verhaal, na de verfilmingen met Albert Finney en David Suchet.

In deze nieuwe versie speelt Kenneth Brannagh de beroemde Belgische detective Hercule Poirot die een kwestie in Bagdad heeft opgelost en vervolgens de Orient Express terug zal nemen naar Europa. Het vinden van een slaapplek blijkt onverwacht moeilijk, want alle couchettes zijn geboekt, maar er is nog net Ă©Ă©n plek vrij voor Poirot.

Tijdens de rit komen ze vast te zitten in de sneeuw en dan blijkt Ă©Ă©n van de passagiers te zijn vermoord. De politie kan er niet bij gehaald worden en iedereen heeft een alibi, dus niemand kan de moord hebben gepleegd.
De enige die hier licht in de duisternis kan brengen is Hercule Poirot, die er al snel achterkomt dat de dode een heel verleden had en dat oude misdaden lange schaduwen hebben.

De nieuwe versie is heel erg leuk om te zien. Prachtige opnames van oa de trein in de bergen en de steden en schitterende aankleding. Verder een sterrencast om je vingers bij af te likken, met onder andere Judi Dench, Willem Dafoe, Derek Jacobi, Johnny Depp, Penelope Cruz en de onvolprezen Michelle Pfeiffer die het samen met nog een aantal anderen een feest maken om naar deze film te kijken.

Kenneth Brannagh is Hercule Poirot en doet dit vrij behoorlijk.  Het is even wennen na zolang David Suchet in deze rol te hebben gezien en voor mij is hij de enige echte Poirot, maar Brannagh is niet onverdienstelijk.

Natuurlijk zijn er wat dingen bij verzonnen om het verhaal wat aan te kleden en zijn er in de personages wat zaken veranderd, maar de essentie van het verhaal staat overeind, en dat is het allerbelangrijkste. Ik heb alleen bezwaar tegen Poirot die mensen achtervolgt en beschoten wordt enzovoort, dit past niet binnen het personage!

Maar verder is dit een heel fijne nieuwe versie, waar ik heel erg van genoten heb.
Alle passagiers van de Orient Express

Reacties

  1. Dit is ons plan voor de kerstvakantie! De dochter leest nu eerst het boek en dan gaan we gezellig samen kijken. Fijn dus om te horen dat het ook een goede film is, want mijn krant was minder enthousiast. Altijd zo kritisch, tssss, gewoon fijn film kijken is ook goed he?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Absoluut, je kunt overal je neus voor ophalen en het niet literair of diepgaand genoeg vinden, maar dit is gewoon een heerlijke film met prachtige aankleding en een geweldige cast. Heerlijk voor deze donkere dagen!

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts