Hardlopen, het begin

Ik wil mijn conditie een beetje op peil krijgen. Nu ben ik niet ’s werelds meest sportieve type, zeg liever dat ik helemaal niet sportief ben en de enige sport die ik regelmatig beoefen is yoga. Maar dit is misschien niet eens echt een sport.
Van teamsporten houd ik niet, van wedstrijden ook niet en het enige dat ik eigenlijk (behalve die yoga) nog wil doen, is hardlopen.
Voordelen zijn dat je er behalve schoenen, weinig voor nodig hebt, en je kunt gaan wanneer het je uitkomt en waar het je uitkomt. Je bent van niemand afhankelijk en dat vind ik erg prettig.  
Het nadeel is dat het begin zo lastig is. Nu is dat natuurlijk wel vaker het geval, maar bij hardlopen vind ik dat helemaal.

Ik heb ooit eens hardgelopen met een collega die zelf marathons liep en een groepjes collega’s hielp met het leren hardlopen. Op een gegeven moment was ik toen zover dat ik 40 minuten kon lopen. Het ging in een sukkeldrafje, maar ik hield het wel vol, die 40 minuten. Maar toen veranderde ik van school en voor ik het wist was ik tien jaar verder en nu wil ik weer beginnen. In die tien jaar heb ik wel eens eerder een poging gedaan, maar dat is nooit helemaal goed gelukt. Nu wil ik wel dat het lukt. Elke dag lopen is geen optie, en ook helemaal niet verstandig.

De truc (en ik hoop dat die voor mij ook werkt) is dat je de tijd vastlegt in je agenda en er ook voor zorgt dat je dan kunt lopen, door bijvoorbeeld je kleding en je schoenen klaar te leggen. Vol goede moed willen beginnen en dan eerst een half uur bezig zijn om een paar sokken te vinden is niet echt bevorderlijk.

Vorige week zondag ben ik al eens op pad geweest, maar dat heeft zich om allerlei redenen nog niet herhaald. Een tijdstip kiezen is lastig, ik ben op dit moment nog in de fase dat ik niet wil dat iemand me ziet. De enige loopoptie die ik heb is in de vroege morgen, en bovendien loop ik fijner in de ochtend.  Maar op een aantal dagen gaat de wekker al heel vroeg.

Nu heb ik het op de kalender gezet. Woensdagochtend ga ik als eerste weer een begin maken met hardlopen en dan ga ik zaterdag weer en dan maandag. Drie keer in de week is niet veel, maar het is vaker dan nooit. Ik hoef geen wedstrijden of marathons te lopen, als ik ooit weer op dat punt kom dat ik 40 minuten kan lopen zal ik heel tevreden zijn.
Ik ga alvast mijn kleding en schoenen bij elkaar zoeken.

(de afbeelding is afkomstig van shop.runnersworld.nl, ik heb er geen recht op en als ik de foto weg moet halen, laat het me maar weten)

Reacties

Populaire posts