De boekhandel op de hoek

Bron voor de afbeelding
Hier bij mij in de buurt heb ik een vrij goed gesorteerde boekhandel, waar ik alle jaren dat ik hier nu woon geregeld kom. Ik probeer ook echt om hier vaak te komen en besluit vaak om hier boeken te kopen in plaats van bij de grote boekwinkel in de stad, of het te bestellen via internet. Dat gaat over het algemeen goed, ze zijn behulpzaam, vriendelijk en ze kennen me ondertussen.

De laatste weken merk ik echter een probleem, nieuwe boeken komen er (bijna) niet meer binnen. Twee weken geleden wilde ik de nieuwe Deon Meyer kopen en ging naar de boekwinkel om te kijken of die daar lag. Echter geen Deon Meyer. Dat is een beetje vreemd, vooral omdat de laatste boeken van Deon Meyer succesvol waren, dacht ik. Maar goed, het kan gebeuren en niet elk boek kan aangeschaft worden, dat snap ik ook wel weer.

Zorgelijker werd het vorige week, toen de nieuwe Nicci French er ook niet lag. Ik zou toch zeggen dat Nicci French een boek is dat goed verkoopt, zeker de serie over Frieda Klein die ze nu schrijven. Het verbaasde me ook omdat juni de maand van het spannende boek is, dus thrillers moeten dan helemaal goed verkopen. Ik wilde niet zo de winkel uitlopen en heb gevraagd naar het boek, misschien lag het nog achterin de winkel en hadden ze nog geen tijd gehad om het uit te stallen. Nee, het boek was er niet, maar het kon wel besteld worden. Dat heb ik toen maar gedaan, maar ik had er spijt van toen ik hoorde dat het 8 dagen zou duren voor mijn boek er zou zijn. Ik heb de bestelling laten staan en vandaag kan ik eindelijk mijn Nicci French ophalen.

Ik begrijp het probleem wel; omdat mensen gemakkelijker via het internet kunnen bestellen, krijgen de gewone winkels het moeilijk. Omdat zij het moeilijk krijgen kunnen ze minder boeken inkopen. Omdat ze minder inkopen, kopen de mensen weer eerder bij de internetwinkels waar de voorraad groter is en waar sneller geleverd kan worden. Als ik Nicci French via bol.com had besteld, had ik het boek de dag erop in huis gehad.

Het is een vicieuze cirkel waar de winkels inzitten. Ik heb altijd geprobeerd mijn lokale boekhandel te steunen, maar ik vrees dat het een aflopende zaak is, ik denk dat binnenkort de winkel hier leeg zal komen te staan.

Reacties

 1. Je hebt een beetje gelijk, maar ik vind dat sommige boekhandels het ook wel aan zichzelf te danken hebben dat ze ten onder gaan. Er zijn ook voorbeelden van boekhandels die het, tegen de keer in, toch goed doen maar die onderscheiden zich doordat ze iets extra's bieden: een niet-goed geld terug aktie, lezingen, aanraders 'van de zaak', leestafels met koffie, snachts opengaan bij een bijzonder boek etc.
  Meyer en French lijken me toch risicoloze boeken omdat die altijd verkopen, dus je mist als boekhandel dan wel de boot als je zelfs die niet hebt, dan vind ik wel raar hoor. Bovendien is 8 dagen levertijd wel erg lang.....dan hebben ze veel meer niet op de richel lijkt mij.
  Maar, het blijft zonde. Wij hadden hier in het dorp ook zo'n boekhandel die niet wilde investeren (en dan heb ik het vooral over het investeren in tijd)in de zaak, geen nieuwe dingen, niet meedenken met de klant. tja en dan is het snel gebeurd. Maar ik ging daar al heel lang niet meer heen omdat ze er totaal geen passie voor boeken uitstraalden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het vage idee dat deze boekhandel op dit moment geen geld heeft om in te kopen, ik hoorde iemand zeggen tegen een klant dat zelfs een bestelling voor nieuwe vulpenvullingen pas volgende week weer kon.
   Ik vind 8 dagen echt belachelijk, maar ik durfde het eigenlijk niet meer te annuleren, dat vond ik zielig, dus heb ik het toch maar laten staan.
   Ik denk dat de enige boekhandels die blijven bestaan inderdaad die winkels zijn die extra dingen weten te bedenken voor hun klanten.

   groetjes,

   Verwijderen
  2. Zullen we dan maar samen een nieuwe boekhandel beginnen ;-)

   Verwijderen
  3. Ik denk dat we nog een heel eind zouden komen!!! :-)

   groetjes,

   Verwijderen
 2. De boekhandel heeft het inderdaad moeilijk, daarom koop ik mijn boeken zoveel mogelijk bij de plaatselijke boekhandel(s), maar sommige boekhandelaren opereren onbegrijpelijk onhandig. Mijn uitgever heeft een aantal boeken van Dordtse schrijvers in het fonds, die altijd el verkopen, maar geen van de boekhandels legt structureel een paar stapeltjes neer, ook al heeft de uitgeverij aangeboden ze in consignatie te geven, zodat ze geen inkoopkosten hebben. Nee, ze wachten liever op een bestelling die ze dan via het Centraal Boekhuis doen, wat twee dagen duurt (vandaar dat ik die acht dagen niet helemaal begrijp). Nu is er een kunstenaarswinkel in de Nieuwstraat die alle boeken van Dordtse auteurs in consignatie heeft genomen en die lopen daar heel behoorlijk, idem dito in de winkel van het Dordrechts Museum. De kortzichtige boekhandelaars hebben het nakijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad niet heel handig van de gewone boekhandels, zeker niet als het boeken zijn die vrij goed verkopen, dan heb je die toch gewoon in huis?
   Heel vreemd dit soort dingen.

   groetjes,

   Verwijderen
 3. Jammer dat het zo gaat. De boekhandel waar ik altijd heen ga heeft altijd 2x per week een bestelling binnen. Ik hoop dat jou boekhandel weer weet op te krabbelen.

  Fijn weekend. Groetjes Tamara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vroeger (een tijdje terug) kregen zij ook 2x per week de bestellingen binnen. Ik hoop ook dat ze eruit komen, maar ik vrees het ergste.

   Jij ook een heel fijn weekend,
   groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts