Een nieuwe start met hardlopen

Enkele jaren geleden, in november 2011, schreef ik eens dat ik weer wilde beginnen met hardlopen. Ik ben ook inderdaad keurig begonnen, maar door allerlei omstandigheden, vooral lichamelijke klachten, kwam er echter al heel snel de klad in. Om verschillende redenen begon ik niet opnieuw, maar een tijdje geleden begon het toch weer te kriebelen.

Alles wat ik toen schreef, geldt namelijk nog steeds. Ik vind het zo handig dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer en hoe lang je gaat hardlopen, je bent van niemand afhankelijk en je kunt het alleen doen.

Mijn gezondheid is gelukkig een stuk beter en de klachten waar ik last van had zijn bijna helemaal weg. Kortom, de weg is vrij om het hardlopen weer serieus op te pakken.

Ik kwam er echter achter dat ik eerst nog iets moest doen voor ik kon beginnen. Ik moest nieuwe schoenen kopen. Ik had nog altijd een paar dat ik ooit eens, jaren geleden, heb gekregen en waar alle vering en steun nu echt uit verdwenen waren. Het probleem is echter dat er zoveel verschillende soorten schoenen zijn, dat ik geen idee had waar ik moest beginnen.

Begin januari ben ik daarom binnengestapt in de Run2Day hier in Almere en ik kan alleen maar zeggen dat ik heel goed geholpen ben.

Je wordt namelijk op film opgenomen, terwijl je een stukje door de winkel rent op een eerste paar schoenen. Op dat moment kan er gekeken worden naar hoe je loopt en wat voor soort schoen je nodig hebt.

Het bleek dat ik op zich goed neerkom op de hele voet (nooit geweten dat dat blijkbaar goed is), maar dat mijn enkels de neiging hebben naar binnen te zwikken.
Ik had dus een schoen nodig met flink wat steun aan de binnenkant en daarbij heb ik lastige voeten met een brede voorvoet en een hoge wreef. Ik ben uiteindelijk uitgekomen op een paar mannenschoenen van het merk Brooks. (voor de echte liefhebber: Brooks Adrenaline GTS 14, medium, support)

Dit waren schoenen die vanaf het allereerste moment heerlijk zaten, nergens knellen en toch goede steun geven. Bovendien vind ik de kleuren best beschaafd, in de zee van soms wel heel lelijke en felgekleurde schoenen.

Om helemaal goed te beginnen heb ik tenslotte nog een gadget aangeschaft, een zogenaamd hardloophorloge. Ik let gewoonlijk niet op dit soort dingen, maar in dit geval leek het me wel handig. Dit horloge heeft GPS en houdt niet alleen de afstand, maar ook de tijden bij en je kunt via de computer ook helemaal bijhouden hoe je voortgang is. Dat werkt ontzettend motiverend, heb ik gemerkt. Vooral ook heel leuk dat het horloge je feliciteert met het behalen van een nieuw record. (na de eerste loop: gefeliciteerd, een nieuw persoonlijk record) Voor de liefhebber, het is het Garmin Forerunner 10 horloge. De simpelste versie die er is, maar voor mij op dit momet meer dan genoeg.

Samen met een broek, een shirt en goede sokken was alles bij elkaar een flinke uitgave, maar ik kan nu al zeggen dat dit het waard is. Ik heb al meerdere keren gelopen en ik vind het heerlijk om te doen. Zelfs de kou, de hagel en de regen deren me niet, ik loop. Nog heel langzaam weliswaar, maar wie weet kan ik binnenkort zeggen dat ik daadwerkelijk hardloop.

Advies als je wil beginnen met hardlopen
 • Investeer in goede schoenen
 • Ga naar een gespecialiseerde winkel voor goed advies
 • Neem de tijd en wees bereid om heel veel soorten te proberen
 • Een hardloopschoen moet vanaf het begin gewoon goed zitten, je loopt een schoen niet in en knellende schoenen zullen je niet helpen om te beginnen met hardlopen.
 • Zorg voor een goed beginnerschema. Ik heb een boek met een goed schema, ik kreeg in de winkel nog een tijdschrift waar ook een schema in stond en ongetwijfeld zijn er op internet allerlei schema’s te vinden.
 • Het ligt natuurlijk aan je budget, maar misschien is het waard om te investeren in een instrument om gegevens bij te houden, zoals afstand en tijd. Progressie wordt op die manier mooi zichtbaar.
 • Er zijn ook allerlei apps verkrijgbaar die je gratis kunt downloaden, met tips en zelfs hardlooplessen. Hardlopen met Evy is hier de bekendste en die krijgt over het algemeen zeer goede recensies.

Reacties

 1. Hallo Bettina,
  Heel veel succes met het lopen! Mooie foto van de schoenen met erg leuke veters.
  Groetjes.
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ze zien er gaaf uit he? En voor hardloopschoenen ook nog heel beschaafd, vind ik :-)

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Fijn om te horen dat je er van geniet en goede tips. Ik wil alleen een klein kanttekeningetje zetten bij het schoenenadvies. Hardloopwinkels hebben ontzettend snel de neiging om antipronatieschoenen (zoals die van jou heten) aan te raden, terwijl dat vaak helemaal niet nodig is als je maar een beetje met de enkels naar binnen loopt en zelfs blessures op kan leveren, zoals ik zelf en velen van mijn hardloopvereniging hebben ervaren. Pas toen ik overstapte op neutrale schoenen had ik geen last meer van mijn blessures. Het is dus wel zaak om een beetje kritisch te blijven. Als deze echter goed bevallen, zou ik niet meer gaan experimenteren met andere schoenen. Ik koop nu al vele jaren steeds hetzelfde merk en type.
  Die Garminhorloges zijn geweldig, hè? Ik heb al jaren een hele ingewikkelde en grote (wist niet dat er inmiddels ook veel mooiere waren zoals die van jou), die er meer uitziet als een polscomputer dan als een horloge, en waar ik hartstikke voor joker mee loop, maar dat maakt niet uit. Ik vind het een fantastisch apparaat.
  Blijf lopen en blijf genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor deze zeer waardevolle aanvulling, Anna. De beste tip is dus: luister goed naar je eigen lichaam en als het niet goed voelt, probeer dan iets anders tot je een schoen hebt die voor jou goed voelt, wat de computer in de winkel ook zegt.

   Ik ben naar de hardloopwinkel gegaan omdat ik gewoon totaal geen weg zag in het oerwoud van hardloopschoenen. Ik denk dat als ik meer weet en meer loop ik hier zekerder in zal kunnen zijn, maar ik was nu vooral heel blij dat ik hulp kreeg met zoeken. :-D

   Dat horloge is geweldig, ik ben er helemaal blij mee!
   Groetjes,

   Verwijderen
  2. Op zich is het buitengewoon verstandig om je te laten adviseren in een gespecialiseerde hardloopwinkel, alleen is het zoals je zelf zegt: uiteindelijk kan het zijn dat je eigen lichaam het beter weet dan de computer ;-)

   Verwijderen
 3. Hoi Bettina, dat is lang geleden dat ik hardgelopen heb. In de jaren 1987-1990 liep ik vaak en in redelijk tempo hard. Daarna ben ik ziek geworden en heb ik het er bij laten zitten. Nu denk ik altijd als ik iemand zie hardlopen "Je moet er maar zin in hebben" en dat terwijl ik er vroeger zoveel plezier in had. Veel plezier ermee, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo kan iets veranderen, Erik. Als je eens iets hebt gedaan en hebt leuk gevonden, is het niet verplicht dit later nog altijd leuk te vinden, gelukkig maar! :-)
   Er komt wel iets anders voor in de plaats, of niet, net waar je zin hebt, toch?

   Groetjes,

   Verwijderen
 4. Ik ben ook aan het lopen geslagen. Even een tegenslag vanwege hielspoor, maar heb het weer opgepakt en heb er plezier in. Ik gebruik zelf Runkeeper om de prestaties bij te houden, werkt voor mij prima. Succes jij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook succes voor jou, wat zijn we sportief bezig zo in januari! :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts