Verzamelde schrijvers

De Evelyn Waugh verzameling, al eerder besproken.
Al vaker heb ik mijn 'verzamelingen' gedeeld, de verschillende boeken van en over een schrijver die ik bewonder of interessant vind.
Ik kan er niets aan doen, als ik een schrijver goed vind of zijn of haar leven interessant, wil ik daar meer over lezen. En daarbij hoort dat ik die boeken dan ook nog eens wil hebben.

Zo'n plankje met boeken die bij elkaar horen vervult me met blijdschap, zo simpel is het.

Er zijn op dit moment twee verzamelingen in mijn kasten waar ik erg van kan genieten.

Anton Tjechov
Ten eerste is daar mijn plankje over Anton Tjechov. Het begon met het boek Het brilletje van Tjechov van Michael Krielaars en daar eindigde het zeker niet. Ik wilde Tsjechov zelf lezen en kocht een paar losse verhalen, om vervolgens gewoon alle verhalen te willen hebben.

De Russische bibliotheek van uitgeverij Van Oorschot heeft die in heel mooie edities; gebonden en met dat fijne papier. Ik heb alle vijf delen met verhalen en een deel met de brieven van Tsjechov. Deel 6 waarin de toneelstukken staan heb ik (nog) niet, omdat ik toneelstukken moeilijk te lezen vind. Het is echter heel goed mogelijk dat ik eens, om de verzameling compleet te krijgen, dit deel toch wil kopen. 

Verder zijn hier de boeken over Tjechov, een biografie, memoires van zijn broer en de brieven tussen Tjechov en zijn vrouw Olga Knipper. Allemaal bijzonder interessant en leuk. Ik heb nog niet alles hiervan gelezen, maar besprekingen zullen zeker volgen. 
Ik ben met de verhalen nog maar in het tweede deel, dus ik heb nog genoeg te lezen en genoeg om naar uit te kijken. 
Alle Tsjechovjes bij elkaar
Virginia Woolf
Als ik eerlijk ben vind ik de mens Virginia Woolf interessanter dan haar eigen romans, is dat heel erg om te zeggen? Ik heb wel een groot deel van haar boeken, maar ik ben eigenlijk nog meer geinteresseerd in alles om Virginia Woolf heen. 
Ik heb het hier al eerder over gehad, maar sinds die tijd zijn er nogal wat boeken bijgekomen en vult deze verzameling al bijna twee plankjes met boeken. 
Twee heel leuke plankjes
Op de eerste plank zijn haar brieven, dagboeken, autobiografie, biografieen en boeken over leden van de Bloomsbury group te zien. Hieronder ook de brieven van Vanessa Bell, de biografie over Leonard Woolf en zijn brieven, The Bloomsbury Cookbook (geweldig boek) etc.

Op de tweede plank zijn eerst haar eigen romans te zien en opgestapeld de (hedendaagse) romans waar Virginia Woolf een rol in speelt. 

Heerlijk toch, die verzamelingen. 

Reacties

 1. Hoi Bettina, met Virginia Woolf en haar omgeving heb ik niet zo veel, maar je liefde voor Tsjechov kan ik zeer zeker delen en dan vooral zijn korte verhalen. Ik vind het wel grappig om te zien dat jouw voorkeuren deels geografisch bepaald zijn, jij vindt alles wat met Bloomsbury en Italië en veel van wat met Rusland (het koningshuis, Tsjechov) interessant. Ik heb niet zulke uitgesproken geografische voorkeuren, maar wel een voorkeur voor bepaalde genres zoals: graphic novels, fotoboeken en kinderboeken. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ps: IK zag vorige week dat je een boek van Nadime Gordimer aan het lezen was. Komt daar nog een bespreking van? Zij is een van de schrijvers die op mijn nog te lezen lijstje staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog even over Tsjechov. V.S. Pritchett heeft een biografie over Tsjechov geschreven die ik ook erg de moeite waard vond.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt gelijk, het loopt bij mij inderdaad nogal geografisch, grappig is dat. Dank voor de tip over de andere biografie van Tsjechov, ik heb die meteen op mijn lijstje gezet.
  Wat Nadine Gordimer betreft, ja, die wordt nog besproken, maar ik kan je alvast vertellen dat ik dit boek van haar niet mooi vond, dus lovend wordt het niet!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts