Vooruitblik: Tentoonstellingen najaar 2015

De Fundatie, Zwolle en Rijksmuseum Twenthe, Enschede
Van 5 september 2015 tot 3 januari 2016 is er in deze twee musea een gecombineerde tentoonstelling over Turner. Er zullen zo'n vijftig schilderijen en tekeningen van Turner te zien zijn, met werken van andere kunstenaars die het werk van Turner in context plaatsen. Gevaar en schoonheid gaat over de emoties die schilderijen los kunnen maken, en de schoonheid die dit oplevert.
Meer informatie HIER

Drents Museum, Assen
Vanaf 22 september 2015 t/m 7 februari 2016 is er in Assen de tentoonstelling te zien over de Schotse impressionisten: The Glasgow boys. Met medewerking van de belangrijke musea in Glasgow, Edinburgh en Aberdeen is er een prachtige overzichtstentoonstelling te zien met meer dan 80 schilderijen en 40 tekeningen van tien van de belangrijkste Schotse kunstenaars uit de periode 1880-1900.

Vincent van Gogh museum, Amsterdam
In het van Gogh Museum zal er in het najaar van 2015 een tentoonstelling komen over de Noorse schilder Edvard Munch en de overeenkomsten en verschillen tussen Edvard Munch en Vincent van Gogh.
Te zien vanaf 25 september 2015 tot 17 januari 2016
Meer informatie HIER

De nieuwe kerk, Amsterdam
Kunstwerken uit de belangrijkste Romeinse musea komen in oktober naar Amsterdam. Vanuit de Vaticaanse musea, de Capitolijnse musea, het museum van Rome en zelfs uit de Sint Pieter komen er werken naar Amsterdam die te maken hebben met de vierde eeuw, toen onder leiding van keizer Constantijn de Grote het Christendom steeds belangrijker werd in Rome.
De tentoonstelling, met triomfboog, is vanaf 3 oktober 2015 tot 7 februari 2016 te zien.
Meer informatie HIER

Hermitage, Amsterdam
Hier is vanaf medio november 2015 de tentoonstelling van Spaanse kunst te zien. Natuurlijk zijn er hoogtepunten van de toegepaste kunst (aardewerk, tapijten, wapens) te zien, maar ook schilderijen van beroemde Spaanse kunstenaars als Francisco Goya, El Grego en Diégo Velazques die zich in de collectie van de Hermitage bevonden.
Meer informatie HIER

Bonnefantenmuseum, Maastricht
Vanaf 16 oktober 2015 tot 31 januari 2016 is hier een grote keramiek tentoonstelling te zien. CERAMIX brengt keramiek uit allerlei landen en collecties bijeen, om een overzicht te geven van keramische kunst van het begin van de 20e eeuw tot nu. Er zijn stukken te zien van kunstenaars als Matisse en Picasso, maar ook van moderne kunstenaars.
Meer informatie HIER

Reacties

 1. Mooi overzicht. Ik heb al een afspraak om in oktober naar de Turnertentoonstelling in Zwolle te gaan, maar moet eigenlijk ook nog iets gaan regelen voor het Drents Museum, nu ik dat zo zie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, er komen een paar mooie tentoonstellingen aan. Ik ben ook al aan het kijken waar ik wanneer naar toe wil. Ik vrees dat ik niet alles zal kunnen zien, maar er zijn er twee die ik absoluut niet missen wil.
   Heerlijk vooruitzicht.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. En ik wil absoluut naar Amsterdam naar Constantijn. Misschien kunnen we samen gaan? Dank in elk geval voor dit mooie overzicht. Vlaanderen heeft ook nog moois in petto. Ik wil in elk geval naar de Europalia Turkije tentoonstelling en de kinderen willen naar een tentoonstelling van Egyptische sarcofagen, beide in Brussel. En dan is het zooooo kerstmis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Constantijn tentoonstelling is een van de twee die ik zeker wil zien, dus het zou super zijn als we het kunnen regelen dat we er samen heen kunnen, echt heel erg leuk, we hebben hier snel contact over!

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. O ja ,en Brussel is dus geen Vlaanderen hè, dat ligt heel gevoelig en zou ik moeten weten (what a mistake to make!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, het zij je vergeven, maar ja, ik ben dan ook geen Waalse...

   Groetjes,

   Verwijderen
 4. De tentoonstelling over Rome in de Nieuwe Kerk lijkt mij zeker de moeite waard. Al ben ik wel een beetje bang dat ze verbleekt bij wat er allemaal in Rome zelf te zien is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zal natuurlijk heel goed kunnen, maar ik vind het al wel bijzonder dat ze van zoveel grote musea (en zelfs uit de Sint Pieter) stukken hebben mogen lenen. Dus ik ben heel benieuwd!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts