Vooruitblik: tentoonstellingen lente en zomer 2017

Er zijn de komende maanden opnieuw prachtige, bijzondere en mooie tentoonstellingen te zien in de verschillende Nederlandse musea. Dit is geen volledig overzicht, maar een selectie van de tentoonstellingen die mij in ieder geval bijzonder aanspreken en ik hoop jullie ook!

Kroller Muller: De vroege van Gogh
In deze tentoonstelling zijn zo’n 120 werken, vooral tekeningen, te zien die Vincent van Gogh maakte in de periode 1880-1885. Deze tekeningen laten goed zien hoe Vincent probeerde om technieken onder knie te krijgen en zijn eigen stijl te vinden, terwijl hij probeerde om zo goed mogelijk een scene weer te geven.
De tentoonstelling was al in september 2016 geopend, maar is nog te zien tot 9 april
Meer informatie: HIER

Museum voor Volkenkunde: Wereld vol veren
Een tentoonstelling die ook al een tijdje draait, is Wereld vol veren in het volkenkundig museum in Leiden. Veren tooien niet alleen vogels, maar maken al eeuwen deel uit van de mode voor mensen. Van sommige indianen en de Papoea's in Nieuw Guinea die de veren in hun traditionele kledij gebruiken en bepaalde eigenschappen aan de veren toekennen, tot de ontwerpers van haute-couture mode.
Nog te zien tot: 5 maart
Meer informatie: HIER

Singer museum: Desiree Dolron
Prachtige foto’s maakt de Nederlandse fotografe Desiree Dolron (1963). Of het nu mensen onder water zijn, of haar portretten die door het gebruik van licht lijken op schilderijen, of haar foto’s van Cuba of rouwrituelen, ze zijn altijd bijzonder en mooi. In het Singer museum zijn nu foto-series te zien, en ook videowerken die nog niet tentoongesteld zijn.  
18 januari – 4 mei
Meer informatie HIER

Hermitage: Romanovs & revolutie
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Russische revolutie uitbrak en er een einde kwam een de macht van de tsaren in Rusland. Deze tentoonstelling in Amsterdam heeft meer dan 250 objecten zoals schilderijen, kleding, speelgoed, brieven, foto’s en historische documenten en geeft een bijzonder overzicht van de laatste jaren van de regering van tsaar Nicolaas II. Op deze manier krijgen we een idee welke beslissingen er werden genomen en hoe de revolutie uiteindelijk uitbrak en welke gevolgen dit had voor de familie Romanov.
4 februari - 17 september
Meer informatie HIER

Stedelijk museum: Ed van der Elsken, de verliefde camera
Ed van der Elsken was fotograaf en maakte documentaires. In het Stedelijk museum in Amsterdam is er een tentoonstelling die overzicht geeft van zijn eigenzinnige en bijzondere straatfotografie. Het werk van Ed van der Elsken laat zien waarom hij gezien wordt als één van de belangrijkste Nederlandse fotografen, die ook nog altijd een inspiratie is voor de nieuwe generaties.
4 februari- 21 mei
Meer informatie HIER

Catharijneconvent: Maria
Maria, de moeder van Jezus is de meest belangrijke vrouw in het Christendom. In de afgelopen twee millennia heeft ze kunstenaars en andere mensen geinspireerd en is ze duizenden malen afgebeeld. Deze tentoonstelling in het Catharijneconvent in Utrecht brengt alle elementen samen en laat niet alleen haar levensverhaal zien, maar ook welke invloed Maria in de hele wereld heeft gehad en nog altijd heeft, in de kunst en in het dagelijks leven.
10 februari tot 20 augustus
Meer informatie HIER

Rijksmuseum Twenthe: Hart van de Renaissance
In deze bijzondere tentoonstelling zijn zo’n vijfenveertig topwerken te zien uit de Renaissance. De nadruk ligt vooral op de kunstenaars uit Noord-Italie, die voor het eerst samen in Nederland te zien zijn. Er zijn schilderijen van zowel Titiaan als Tintoretto en heel bijzonder is een Christus-schilderij van Rafael, want in heel Nederland is er geen werk van deze schilder te zien.
11 februari – 18 juni
Meer informatie HIER

Nieuwe Kerk: Meesterwerk
In de mooie ruimte van de Nieuwe Kerk in Amsterdam laten ze regelmatig een bijzonder kunstwerk zien, dat niet vaak wordt uitgeleend door de eigenaars. Deze zesde keer zal het schilderij Pentecostés van El Greco te zien zijn, waarop de afdaling van de Heilige Geest tijdens Pasen wordt afgebeeld .
Dit werk wordt speciaal uitgeleend door het Museo del Prado in Madrid.
18 februari- 9 april
Meer informatie HIER

Dordrecht museum: Aert Schouman en de verbeelding van de natuur
De Dordtse schilder Aart Schouman (1710-1792) staat vooral bekend om zijn mooie tekeningen en schilderijen van dieren en planten. Hij schilderde niet alleen de dieren en planten in Nederland, maar vooral de exotische dieren en planten die te vinden waren in de collecties van de rijken uit de 18e eeuw.
Niet alleen om mooie plaatjes te maken, maar vooral om te laten zien hoe mooi en rijk de natuur was, in Verlichte 18e eeuw.
19 februari - 17 september
Meer informatie: HIER

Van Gogh museum: Prints in Paris 1900
Rond 1900 was Parijs een bruisende stad waar van alles gebeurde op artistiek en cultureel gebied. In deze uitgebreide tentoonstelling, het van Gogh museum heeft meer dan 1800 prenten in haar collecte, zijn zowel de prenten uit de particuliere collecties te zien, als de bekende affiches die we allemaal kennen.
3 maart tot 1 juni
Meer informatie HIER

Drents museum: De grote Liao
In de 10e een 11e eeuw ontstond er in Mongolië een groot rijk onder leiding van de Liao dynastie. Deze tentoonstelling laat 120 vondsten zien uit dertig graven, zoals sierraden, aardwerk, die een beeld geven van het dit bijzondere volk. Heel bijzonder is het gouden dodenmasker van prinses Chen die in 1018 overleed.
De tentoonstelling is een internationale samenwerking, maar is als eerste in Assen te zien.
23 april tot 29 oktober
Meer informatie HIER

Kroller Muller museum: The poetry of forms
De Franse kunstenaar Jean (Hans) Arp wordt gezien als één van de bekendste Europese avant-garde kunstenaars. Hij maakte zowel gedichten als beeldende kunst en deze tentoonstelling, de eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland sinds 1960, laat zien hoe zijn gedichten en sculpturen elkaar beïnvloeden.
20 mei - 17 september
Meer informatie HIER

Singer museum: Cuban art now
Naar het Singer museum komt een kunstcollectie van een Nederlands echtpaar dat in Havana heeft gewoond. Deze tentoonstelling geeft een mooi overzicht van de moderne Cubaanse kunst, die een heel eigen stijl heeft ontwikkeld en laat werken zien van schilders als Michel Pérez, Alejandro Campinso en Flavio Garcandio.
23 mei - 24 september
Meer informatie HIER

Reacties

 1. Het lijkt me allemaal prachtig, maar de tentoonstelling in Assen is lekker dichtbij, dus daar ga ik in ieder geval naar toe. Bedankt weer voor je mooie overzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan, ik vind het zelf ook leuk om op te zoeken wat er allemaal is en dan vervolgens te bedenken waar ik in ieder geval heen wil! :-)

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Hoi Bettina, een mooi overzicht. Ik wil eigenlijk wel naar Ed van der Elsken gaan in het Stedelijk. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat lijkt mij ook een mooie tentoonstelling, ik houd van fotografie (jij ook, weet ik!)

   Groetjes,

   Verwijderen
 3. Geweldig elke keer zo'n mooi lijstje. Ik heb al 5 expo's in mijn agenda genoteerd.
  Groetjes.
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! Ik ben ook al bezig een schema'tje voor mezelf te maken :-)
   Bijna teveel om uit te kiezen!
   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts