Tentoontstelling: Duitse expressionisten

Jacoba van Heemskerk schilderij no 86
Het leuke van een museum als het Singer museum in Laren is dat er de mogelijkheid is om de collectie een paar maanden te ruilen met een soortgelijk museum.

Dit hebben ze al eerder gedaan en ook nu is een groot deel van de collectie van het Singer naar het Ostwall museum in Dortmund en heeft het Singer de werken uit Dortmund in de zalen hangen.

Het gaat hier om de collectie werken van expressionistische Duitse schilders uit het Interbellum. De expressionisten wilden hun innerlijke gevoelsleven vastleggen, en organiseerden zich in groepen als Der Blaue Reiter of Die Brucke.

Bekende namen als Ernst-Ludwich Kirchner, August Macke, Franz Marc en Wassily Kandinsky behoorden hierbij.

Maar toen de nazi's aan de macht kwamen, werd hun kunst met de felle kleuren en rijke vormen Entarted gevonden (ontaard) en werd het verboden.

Piri, 1967, Karl Otto Götz

Het museum Ostwall werd in de jaren na de oorlog opgericht en de toenmalige directeur Leonie Reygers vond het belangrijk om aandacht te besteden aan de expressionisten, juist omdat ze tijdens het nazi-bewind zo verguisd waren. Kunst is tenslotte van alle tijden.
Grijze kater op kussen, 1919-1920, Ernst-Ludwig Kirchner
Dit was mijn favoriete schilderij in de tentoonstelling. 

Vorige week heb ik de tentoonstelling bezocht en hier was veel moois te zien. Nu moet ik eerlijk zeggen dat het Expressionisme niet mijn favoriete kuststroming is, maar veel vond ik hier wel mooi. Heel bijzonder blij was ik vijf werken van Paula Modersohn-Becker te zien, over wie ik net een boek heb gelezen. Zo grappig dat je iemand's werk daarna weer tegenkomt op de eerste tentoonstelling waar je naar toe gaat!
Zelfportret, Paula Modersohn-Becker, 1902

Ik vond verder vooral het werk van August Macke erg mooi, vooral het drieluik De Dierentuin, dat een ereplaats heeft, is de moeite waard om even voor te gaan zitten, omdat je steeds nieuwe dingen opvallen.
Onze dierentuin, 1913, August Macke

De tentoonstelling is nog tot 25 augustus 2019 te zien.

Reacties

 1. Wat goed om te lezen dat je de tentoonstelling mooi vond.

  Hartelijke groet,
  Singer Laren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat jullie altijd schitterende tentoonstellingen hebben, ik kom niet voor niets regelmatig bij jullie langs. Dus mijn dank!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts