Vooruitblik: Tentoonstellingen eerste helft 2022

Onderdeel van de Russische Avant-Garde
Hoera, de musea zijn weer open, na zo lang (te lang!) gesloten te zijn geweest. Sommige tentoonstellingen waar we naar toe wilden, zijn helaas al weer afgelopen maar andere zijn verlengd. 
Dus hier even een klein overzicht van een paar mooie tentoonstellingen waar mijn oog op viel en die op dit moment te bewonderen zijn, of die binnenkort openen.

Eerst geef ik de nieuwe tentoonstellingen, daarna de tentoonstellingen er al waren en die nog tot een bepaalde tijd te zien zijn.


Hermitage in Amsterdam

deze tentoonstelling stond al langer in de planning, maar vanaf 29 januari is eindelijk de tentoonstelling Russische Avant-Garde/Revolutie in de kunst te zien. Kandinksy en Malevich zijn maar twee van de beroemde namen die hier voorbij komen, in deze interessante tentoonstelling die de periode van de revolutie tot het einde van de Stalintijd omvat. 


KAdE in Amersfoort

In dit museum voor moderne kunst is vanaf 5 februari de tentoonstelling Schurend Paradijs waarin hedendaagse kunstenaars hun visie geven op de Utopie, de maakbare wereld en de schurende werkelijkheid. 


Van Gogh museum in Amsterdam

van 11 februari tot 15 mei is er een tentoonstelling over de prenten van Maurice Denis, met de romantische titel; Amour. Daarnaast is vanaf 11 maart de collectie schilderijen te zien die van Gogh maakte van olijfbomen (Van Gogh en de olijfgaarden). Tot slot komt er een bijzondere tentoonstelling vanaf 25 maart Zielsverwanten Andries Bonger en Odilon Redon, over de vriendschap tussen de kunstenaar Redon en de verzamelaar Bonger.


Rijksmuseum in Amsterdam

hier is van 11 februari tot 5 juni de nu al veelbesproken tentoonstelling Revolusi te zien, over de onafhankelijkheid van Indonesië. De discussie over het wel of niet gebruiken van de term Bersiap laat zien dat het nodig is om hierover te blijven praten en vooral hoe belangrijk het is om verschillende perspectieven te blijven bekijken. Een tentoonstelling als deze helpt daar hopelijk bij.


Singer museum in Laren

Het Singer museum lijkt altijd meerdere kortdurende tentoonstellingen te zien en dat is nu ook het geval. Belgische meesters is nog te zien t/m 27 februari, daarna komt vanaf 9 maart Het gevoel van Singer en de collectie Nardinc over Jan Sluijters en zijn tijdgenoten: Sluijters en de modernen


Stedelijk museum Alkmaar

Welke invloed hebben kunstenaars als Cezanne, van Gogh en Le Fauconnier op de schilders hier in Nederland  gehad? Een mooie tentoonstelling, Van Gogh, Cezanne, Le Fauconnier &de Bergense school, hierover start vanaf 29 april. 


Centraal museum Utrecht

tot 1 mei is hier een heel bijzondere tentoonstelling te bekijken, over de relatie tussen kunst, natuur en tuinieren. Wat betekent tuinieren voor mensen, zowel in Nederland als op andere plekken op de wereld?  Zowel in het heden als in het verleden zijn tuinen en tuinieren belangrijk geweest, maar nieuwe tijden vragen misschien om een nieuwe benadering. De botanische revolutie zet je lig aan het denken!

Foto van Henk Wildschut
RootedZaatari Camp, Jordan-April-2018


Drents museum in Assen 

voor een groot deel van deze tentoonstelling was het museum helaas dicht, maar t/m 27 maart is Viva la Frida over Frida Kahlo nog te bewonderen. De werken, maar ook het leven van deze kunstenares maken diepe indruk.


Groninger museum in Groningen 

tot en met 12 juni is de tentoonstelling JR:chronicles te zien, een groot overzicht van het werk van de Franse kunstenaar die zowel foto's als installaties maakt en begon als graffitiartiest. 


Dordrecht museum in Dordrecht 

Tot en met 6 maart kun je hier nog genieten van Het licht van Cuyp, over de grote schilder Albert Cuyp.


Volkenkundig museum in Leiden

Een mooie expositie met Aboriginalkunst, een deel van de collectie van het voormalige Aboriginal Art Museum is nog t/m 28 augustus te bekijken. Voor de tentoonstelling over de Azteken moet je iets sneller zijn, die is nog tot 20 februari te zien.


Kortom, er is meer dan genoeg om uit te kiezen en natuurlijk is deze lijst niet compleet, dit zijn vooral de tentoonstellingen die mij aanspreken, maar in alle musea in Nederland zijn tentoonstellingen te zien. 

Let op, museumbezoek is aan regels gebonden en vaak moet je een ticket met een tijdslot reserveren, dus kijk op de website van een museum wat jouw bezoek mogelijk maakt. Heel veel plezier!

Reacties

 1. Hier in Amersfoort heeft museum Flehite een tentoonstelling over drie generaties Withoos, vanwege de restauratie van het enorme stadsgezicht van Matthias Withoos. Nog te zien tot 12 mei.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor deze mooie aanvulling! Ik ken dit museum niet, maar deze tentoonstelling lijkt me zeer de moeite waard.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts