Tentoonstelling: Van Gogh en de Olijfgaarden

Olijvenpluksters, november 1889
Een kleine tentoonstelling deze keer in het Van Goghmuseum, maar wel één die de moeite waard is. 

We kennen Van Gogh vooral van zijn zonnebloemen, maar ook olijfbomen waren een dankbaar onderwerp. Toen hij in Zuid Frankrijk maandenlang in een inrichting verbleef, waren het de karakteristieke olijfbomen die hem fascineerden. Hun kronkelige stammen, de grijsgroene blaadjes en de kleuren die met elk moment van de dag en elk seizoen toch ook weer anders leken. 

Vincent van Gogh maakte vijftien schilderijen van olijfbomen en olijfgaarden en ze zijn nu allemaal in het Van Gogh museum in Amsterdam te zien. Een bijzonder overzicht! Mooi is dat hoewel ze allemaal hetzelfde onderwerp hebben, ze ook ieder iets unieks hebben, je kijkt beslist niet vijftien keer naar hetzelfde schilderij. 

Olijfbomen, juni 1889

Er wordt aandacht besteed aan de kleuren die Vincent gebruikte. Hij kende de kleurenleer en gebruikte verschillende kleuren om andere juist te versterken of te verzachte. Interessant is het om te zien hoe de felle pigmenten die zo geliefd waren tijdens het Impressionisme in de loop der jaren juist hun kleuren hebben verloren, waardoor sommige schilderijen een heel andere uitstraling hebben gekregen. 

Vincent maakte ook kopieën van zijn schilderijen om aan familie en vrienden te sturen, en de verschillen die hij hierin aanbracht zijn ontzettend mooi om te zien. Bijzonder ook hoe pissig hij zich in een brief aan Theo uitsprak over andere schilders die zich waagden aan gefantaseerde olijfbomen. Vincent was daar beslist niet over te spreken, zijn olijfbomen waren tenminste naar de werkelijkheid geschilderd! 

Olijfbomen, november 1889

De tentoonstelling Van Gogh en de Olijfgaarden is bijzonder opgezet, het is net alsof je tussen de kronkelige stammen van de olijfbomen rondloopt. Deze kleine, maar bijzondere en mooie tentoonstelling is nog tot 12 juni 2022 in het Van Goghmuseum te bewonderen. 

Reacties

Populaire posts