Dit en dat, november 2022

Gewoon even een paar leuke dingen die de laatste weken voorbij kwamen :-)

Monsignor Renard (2000)

Ik kon me herinneren dat ik deze serie ooit op televisie had gezien en die had indruk gemaakt. Ik wilde de serie dan ook graag nog eens zien en heb de DVD gekocht. 

De serie speelt zich af in een dorpje in Noord-Frankrijk, net aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben dit deel van Frankrijk bezet en de inwoners moeten zich aanpassen aan het leven in een bezetting. 

De hoofdpersoon is Monsignor Augustin Renard (gespeeld door de geweldige John Thaw), die hier is opgegroeid en nu na een flink aantal jaren afwezigheid, terugkeert als de dorpspastoor. Aan hem de taak om de mensen te bemoedigen, invloed aan te wenden bij de Duitsers en een moreel kompas te zijn voor iedereen. 

Prachtige aankleding en aandacht voor details maken dit tot een mooie serie om te zien, maar vooral het verhaal is erg goed. Er is namelijk nuance, zowel bij de Fransen (gespeeld door Engelse acteurs) als bij de Duitsers (gespeeld door Duitse acteurs). Aan beide kanten komen goede en slechte mensen voor en soms kan iemand die goed is iets slechts doen of andersom, het ligt maar net aan de omstandigheden die in oorlogstijd nu eenmaal anders zijn dan in vredestijd. Dat maakt deze serie echt heel bijzonder en spannend om naar te kijken.

Jammer genoeg zijn er maar vier afleveringen van elke vijf kwartier en is er nooit een tweede serie gemaakt, maar ik ben blij dat ik deze afleveringen nu zelf heb. 


Nee, dit zijn ze nog niet allemaal :-)
Leesproject Agatha Christie

Ik had al mijn Austen-projectje gehad en ben nu nog bezig met mijn Brontë leesproject. Ik maak hier al mooie vorderingen en geniet er erg van. Dit project loopt nog door in het komende jaar, ik heb gewoon de hele winter hiervoor gereserveerd (en het maakt niet uit hoever ik kom, het kan heel goed zijn dat ik volgende winter verder ga). 

Daarnaast wil ik echter komend jaar een Agahta Christie leesproject doen. Agatha Christie is al jaren mijn toevlucht in moeilijke tijden, of het nu haar boeken zijn of de vele verfilmingen en series. Ik kijk nu voor de zoveelste keer Poirot met David Suchet en ga hierna de andere adaptaties weer bekijken en ik geniet. 

Ik heb alle boeken van Agatha Christie in het Nederlands. Die serie van Luitingh-Sijthoff met die gekleurde ruggetjes koop ik al sinds ze voor het eerst verschenen begin jaren '90 en enkele jaren geleden heb ik die serie helemaal compleet gemaakt. Een aantal verhalenbundels die in het Nederlands niet zijn uitgekomen, heb ik in het Engels. 

Nu heb ik ook een aantal van de andere boeken in het Engels gekocht. Niet allemaal, maar degene die ik erg mooi vind en graag herlees. Ik ben van plan om in 2023 alle detectives die Agatha Christie heeft geschreven te herlezen. De boeken die ze schreef onder de naam Mary Westmacott en de autobiografische boeken laat ik even buiten beschouwing. 

Ik weet nog niet hoe dit terug gaat komen op mijn blog, ik denk niet dat ik voor elk boek een aparte bespreking maak, maar waarschijnlijk maak ik eens in de zoveel tijd (één keer per maand misschien?) een samenvatting met een paar besprekingen bij elkaar. Hoe dan ook, ik heb er nu al zin in!


Creatief bezig zijn

Als je veel met je hoofd bezig ben, (zoals ik in mijn werk), dan is het heel gezond om een tegenhanger te hebben waarbij je met je handen werkt en een heel ander deel van je hersenen moet gebruiken.

Ik heb de afgelopen maanden (noodgedwongen) creativiteit ontdekt, waarbij ik collages maak, met acrylverf, stempels en stencils werk en allerlei leuke soorten papier. 

Ook heb ik waterverf ontdekt en wat een plezier het geeft om hiermee te werken. Ik heb eerst wat geoefend met een goedkoop palet van de Action, maar toen ik doorkreeg hoe leuk ik het vond, heb ik mezelf getrakteerd op een iets uitgebreider palet van betere kwaliteit. Ik kijk nu filmpjes op Youtube om tips te krijgen en te zien hoe je dingen het beste kunt schilderen, want waterverf is best lastig omdat veel afhangt van de hoeveelheid water je gebruikt (duh). 

Zoals jullie kunnen zien, is het zeker nog niet perfect, maar dat hoeft ook niet. Het plezier zit in het oefenen, ermee bezig zijn en elke keer verbaasd te zijn over het resultaat. 

Oefenblad met verschillende soorten bloemen.
Steeltjes en blaadjes hebben nog heel wat oefening nodig! :-)

Reacties

 1. Oh, die serie lijkt me prachtig! en je leesprojecten trouwens ook. En super dat je ook aan het knutselen bent geslagen (zo blijf ik het maar noemen, "creëren" klinkt meteen zo veeleisend en er moet vooral geen druk op). Ik heb ook ervaren (en nog) dat het heel goed doet om zo bezig te zijn. Ben benieuwd naar je werk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die serie is echt een aanrader. Ik noem het ook gewoon knutselen, zonder pretenties en zonder druk. Heel belangrijk als er al zoveel is waar wel druk op staat! Heel fijn om gewoon lekker voor jezelf bezig te zijn. Ik zie elke keer wel wat er niet zo goed is gegaan of wat ik beter anders had kunnen doen, maar tegelijkertijd haal ik mijn schouders hierover op. Niks is volmaakt en dat hoeft ook helemaal niet. Ik hoef er niet van te bestaan, ik doe het puur voor mijn eigen plezier.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Wat leuk dat je zo lekker aan het lezen en schilderen bent :-) En knap dat je inspiratie hebt om te schilderen zonder dat iemand je een opdracht geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe het niet helemaal uit mezelf hoor, dat waterverven doe ik echt aan de hand van filmpjes op youtube zodat ik kan oefenen. Ik probeer dan na te doen wat ik hen zie doen. Met soms een redelijk resultaat en soms totaal niet. Is allemaal niet erg, zolang ik er plezier in heb.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts