De helden van New York, R.J. Ellory

De nieuwste van R.J. Ellory is vorige week uitgekomen en hij heeft het opnieuw gepresteerd om een boek te schrijven dat je in één ruk uitleest.
In ‘De helden van New York’ gaat het om rechercheur Frank Parrish. Hij is gescheiden, drinkt teveel en loopt constant tegen het systeem aan. Zijn vorige partner is tijdens het werk overleden en gedurende het onderzoek is Frank zijn rijbewijs en een deel van zijn salaris kwijt en moet hij elke dag met een psycholoog praten.

Frank vertelt de psychologe over zijn vader, één van de ‘helden van New York’ lid van een speciale eenheid die de maffia bestreed. Echter, de zaak zit anders en het beeld dat iedereen van Frank’s vader heeft klopt niet. Zijn vader was corrupt en nam juist smeergeld aan van de maffia. Frank probeert in alles wat hij doet niet op zijn vader te lijken.
Danny Lange, een junk wordt vermoord aangetroffen en Frank vindt in Danny’s flat  Danny’s zusje, zij is ook vermoord. Als snel ziet Frank de overeenkomsten met andere meisjes die vermoord zijn. Jonge meisjes die opeens kleding, make-up en een haarstijl hebben die niet bij hun leeftijd past en die ze eerst niet hadden.

Samen met zijn nieuwe partner bijt Frank zich vast in het onderzoek. Het blijkt dat de meisjes verkracht en vermoord zijn in pornofilms. Frank komt erachter dat alle meisjes een connectie hadden met Jeugdzorg of Adoptiezaken en hij richt zijn aandacht daarop. Als snel hebben ze  een verdachte en hoewel er in de eerste instantie weinig te merken is en ze niets kunnen vinden, vertelt Frank’s intuïtie hem dat deze man schuldig is. Hij wil per se voorkomen dat er nog een meisje slachtoffer wordt van deze vent en zet alles op alles om hem tegen te houden, zelfs ten koste van zichzelf. 

Tegelijkertijd hoort Frank dat zijn vader misschien toch niet zo slecht is geweest als hij altijd heeft gedacht en dat hij en zijn vader misschien meer gemeen hebben dan hij altijd heeft willen toegeven; ze deden beide verkeerde dingen om goede redenen.

R.J. Ellory heeft in al zijn vorige boeken bewezen dat hij kan schrijven en dat laat hij opnieuw zien. Het onderwerp van moord en verkrachting is niet erg prettig, en ik vind het fijn dat R.J. Ellory zich niet in allerlei details en gruwelijkheden verliest. De gruwelijkheden worden aangeduid en je begrijpt zelf wel hoe de zaak in elkaar zit. Daarin onderscheidt Ellory zich op positieve wijze van sommige van zijn collega’s die bijna op elke bladzijde bloederige en sadistische details menen te moeten vertellen.

Frank Parrish is geen gemakkelijke man, maar je leeft met hem mee en gaat hem wel steeds sympathieker vinden. Je ziet ook steeds meer dat hij een goede politieman en een goed mens is. Je zit in spanning als hij achter de bewijzen aangaat en je slaakt een zucht van opluchting als het eindelijk toch goed komt. En je begrijpt dat inderdaad de ‘helden van New York’ politieagenten zoals Frank Parrish zijn.

Reacties

Populaire posts