Dear writer, dear actress, Anton Tsjechov en Olga Knipper

Anton Tsjechov en Olga Knipper ontmoetten elkaar in 1899, werden geliefden in de zomer van 1900 en ze trouwden in de zomer van 1901.

Zij was een actrice die het grootste deel van het jaar in Moskou woonde omdat ze daar in het theater werkte, hij woonde een groot deel van het jaar in Jalta, vanwege zijn slechte gezondheid. Maanden gingen er soms voorbij zonder dat ze elkaar zagen, omdat hij niet altijd kon reizen en zij niet lang genoeg vrij kreeg om de lange reis naar Jalta te kunnen maken.

In deze lange periodes waarin ze van elkaar gescheiden waren, schreven ze elkaar brieven, en deze zijn bewaard gebleven. Jean Benedetti heeft ze bij elkaar gezocht, geselecteerd en vertaald vanuit het Russisch naar het Engels en in dit boek zijn ze samengebracht.

Olga Knipper maakt zich in haar brieven druk om zijn gezondheid, Anton Tsjechov wil vooral weten of alles in Moskou goed gaat. Vaak kruisen brieven elkaar net, of raken vertraagd, waardoor er ook regelmatig sprake is van ongerustheid over het uitblijven van brieven.

Afspraken om naar elkaar toe te komen konden vaak niet nagekomen worden, omdat Olga een contract had waar ze niet onderuit kon of een nieuwe rol, of omdat Anton ziek was geworden.
Vaak was het door al deze omstandigheden moeilijk om goed te communiceren, wat pijnlijk duidelijk wordt als Olga Knipper een miskraam krijgt in Moskou en Anton Tsjechov niet naar haar toe kan komen.
Anton Tsjechov en Olga Knipper

Naarmate zijn gezondheid slechter ging, werd haar schuldgevoel groter omdat ze vond dat ze eigenlijk bij haar man moest zijn, maar het theater ook niet op wilde geven. Tsjechov stelt haar dan gerust door te schrijven dat hij wist dat hij met een actrice trouwde en dat hij haar niets kwalijk nam.

My darling, you write that you have pangs of conscience because you are living in Moscow ad not here with me in Yalta. But think about it: if you spent the whole of the winter in Yalta with me, your life would be ruined, I would feel bad about it, and things would be no better. I knew I was marrying an actress, I mean, I knew perfectly well when we got married that you would spend your winters in Moscow. I don’t feel in the least hurt or neglected.

Uiteindelijk zou Anton Tsjechov in 1904 overlijden. Olga Knipper zou in de jaren die volgden na de Russische Revolutie op de een of andere manier geliefd worden bij het nieuwe regime, dat haar nooit een strobreed in de weg legde. Vijfenvijftig jaar na Tsjechov zou ook Olga Knipper overlijden. Ze is nooit hertrouwd.

Dear writer, dear actress is een prachtig boek om te lezen, juist ook omdat de brieven nooit voor publicatie bedoeld waren. Je krijgt echt het gevoel dat je een inkijkje krijgt in het leven van twee mensen die veel van elkaar hielden, maar door de omstandigheden ver van elkaar woonden. De brieven zijn aangevuld met stukjes uit de memoires van Olga Knipper, om op die manier een nog vollediger beeld te geven.

Een must voor elke Tsjechov-fan.

Volledige titel: Dear writer, dear actress, The love letters of Anton Chekhov and Olga Knipper
Samengesteld, geredigeerd en vanuit het Russisch in het Engels vertaald door Jean Benedetti
Uitgegeven in 1996
Bladzijdes: 292
Niet in het Nederlands vertaald

Reacties

 1. Hoi Bettina, als groot fan van het werk van Tsjechov moet dit boek natuurlijk op mijn nog te lezen lijst. Leuk van je dat je boeken over hem leest, zelf zou ik dat niet zo snel doen, hoewel ik wel een mooie biografie over Tsjechov heb gelezen van V.S, Pritchett (****). Over brievenboeken ben ik meestal niet zo enthousiast, met als grote uitzondering het prachtige "84 Charing Cross" van Helene Hanff en een aantal deeltjes uit de serie Privé-domein met brieven van Gustave Flaubert. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een tik dat als ik iets of iemand interessant vind, vooral een schrijver, ik niet alleen de boeken van die schrijver wil lezen, maar ook boeken over die schrijver. Dank voor de tip over deze biografie, ik heb er hier een van Donald Rayfield staan, maar die moet ik nog lezen.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts