Midnight in the garden of good and evil, John Berendt

Savannah in Georgia. Een stad waar de façade belangrijker is dan wat er achter ligt. Moord, overspel, racisme, alcoholisme en sodomie zijn allemaal geen probleem, zolang je buren er niets van merken. En àls er iets naar buiten komt, wordt het  keurig onder het tapijt geschoven. Alles voor de schone schijn.

Savannah is een stad waar men de zaken wil houden zoals ze zijn, ze willen geen grote industrie, grote haven, grote festivals of een grote universiteit, als dat betekent dat hun stad zal veranderen.

Savannah is een stad waar de mensen vooral gericht zijn op Savannah, er zijn zat mensen te vinden die nog nooit buiten Georgia of zelfs maar buiten Savannah zijn geweest.

In deze kleine oase groeien en bloeien de excentriekelingen. In Savannah heb je zwarte dragqueens, voodookoninginnen, charmante oplichters, depressieve gifmengers, onzichtbare honden, gescheiden blanke en zwarte debutantenbals en een heleboel ietwat vreemde mensen.

In de jaren ’80 werd de puissant rijke antiekhandelaar Jim Williams ervan beschuldigd dat hij de jonge mannelijke prostitué Danny Hansford had neergeschoten. Jim Williams was geliefd en gehaat door velen in Savannah en zijn Kerstfeest was altijd het hoogtepunt van het jaar.

Heel Savannah smulde van de details die tijdens het proces naar voren kwamen. Was Danny die nacht agressief geweest en was het fatale schot zelfverdediging of had Jim genoeg van zijn opvliegende geliefde en was het moord? Vier processen waren nodig om tot een definitieve uitspraak te komen.

Journalist John Berendt was ooit vanuit New York naar Savannah gekomen om er eens rond te kijken, maar was er blijven hangen.
Een buitenstaander, die toch contact had met de meeste hoofdrolspelers. Hij was dus in een uitstekende positie om een boek te schrijven over de moord, de processen en de vele verhalen en mensen die in Savannah een rol speelden. 

Midnight in the garden of good and evil is gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar het leest als een trein. Met een scherp oog voor detail, afwisseling in moord en andere zaken is het tot de laatste bladzijde lezenswaardig en zakt het verhaal geen moment in.

Pas wel op, je hebt na het lezen van dit boek de neiging om meteen een ticket richting Savannah te boeken, want zo’n unieke stad zou je eigenlijk zelf moeten bezoeken. Van een stad zoals deze bestaat er maar één.

Uitgegeven in 1994
In het Nederlands vertaald als: Middernacht in de tuin van goed en kwaad

Reacties

 1. Hier heb ik destijds ook erg van genoten. Ik heb later ook nog zijn boek over Venetië gelezen (ben de titel even kwijt), maar dat was lang zo interessant niet, waarschijnlijk omdat het vooral over erg rijke, pretentieuze en erg saaie Amerikaanse expats ging.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De stad der gevallen engelen heet dat boek over Venetie, en daar kon ik ook niet doorheen komen, om exact dezelfde redenen. :-) Bij de laatste opruimronde is dat boek dan ook weggegaan.

   Maar dit boek is absoluut de moeite waard!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Dan gaat dit boek op mijn leeslijst, want het lijkt me erg fascinerend! Bedankt dus (alweer) voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan, ik ben blij je van dienst te kunnen zijn! :-) Ik vond het echt heerlijk lezen, al die excentrieke mensen gaan voor je leven, je ziet alles echt voor je.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts