Het beste van 2016

Franse modernisten in het Singer museum
Wat een jaar is het geweest, vol politieke rare dingen die weinig goeds beloven voor onze eigen verkiezingen in maart. Een jaar waarin grootheden als Umberto Eco en Leonard Cohen overleden en ook nog zoveel anderen, velen veel te jong.

Voor mij persoonlijk was dit best een goed jaar, ik mag denk ik echt niet klagen en dat doe ik dan ook niet!

Ik heb zoveel schitterende tentoonstellingen gezien dat ik geen favoriet kan kiezen omdat ik daarmee alle andere tekort doe.

Ik heb twee heerlijke vakanties gehad en vooral: heel veel mooie boeken gelezen.

Laten we eens kijken naar het beste van 2016, allereerst hier op het blog.

Favoriete posten in 2016
Welke artikelen die ik heb geplaatst, sloegen het meest aan?

Meest gelezen boekbespreking
De boekbespreking die het meest is gelezen is Schittering van Margaret Mazzantini, een boek dat we zo meteen ook weer tegenkomen in mijn top-tien van 2016.

Meest bekeken foto
De foto of liever de fotoreportage die het meest is bekeken, is het verslag van de moord op een krab: Tod in Venedig(HIER)
Marco de Meeuw
Meest gelezen kunstartikel
De besprekingen van tentoonstellingen worden over het algemeen veel gelezen, en vooral de overzichten zijn populair.
De tentoonstelling die het meest in de belangstelling stond op mijn blog is Franse modernisten in het Singer museum in Laren. Hier ben ik zelf ook twee keer geweest, dus dit begrijp ik zeker! (HIER)

Meest gelezen persoonlijke artikel
Mijn verslag over hoe wij docenten aan het einde van het jaar de overgangsbeslissingen nemen, is in deze categorie zeer vaak gelezen. Dit artikel is (HIER) te vinden.

De boeken
Maar het leukst blijven natuurlijk de boekenlijsten, dus laten we snel daarnaar kijken. Wat heb ik gelezen het afgelopen jaar?

Ik heb in totaal 155 boeken gelezen. Dat is minder dan vorig jaar, maar ik heb dit jaar geen leesdip gehad waarin ik jeugdboeken oid heb weggelezen. Het aantal van dit jaar is daarom een iets representatiever aantal. En een mooi rond getal. Ik houd van ronde getallen.  

Van die 155 heb ik de volgende categorieën gelezen:

Nonfictie: 34 waaronder 15 (auto)biografieën en memoires.

Historische boeken: 30 waarvan 23 fictie en 7 non-fictie.

Fictie: 78
waaronder: 
Over Rusland of van Russische schrijvers: 7
Over Italië of van Italiaanse schrijvers: 13 
Klassiekers: 11

Agatha Christie: 12

In het Engels: 18
Van Nederlandse auteurs: 24
Vertaald vanuit het Frans: 26

De top tien uitkiezen was niet gemakkelijk, ik heb zo ontzettend veel moois gelezen dit jaar. Maar na zorgvuldig nadenken, wikken en wegen, toevoegen en schrappen, is er dan toch het volgende lijstje uitgekomen.

Fictie
  • De kozakkentuin, Jan Brokken. Prachtige historische roman die zich afspeelt in Rusland en gaat over de vriendschap tussen Dostojevski en een jonge diplomaat. (hier)
  • De eerste man, Albert Camus. Ontroerend en mooi, dit verhaal vol autobiografische elementen over een arm jochie dat opgroeit in Algiers en dankzij zijn onderwijzer verder komt. (hier
  • Augustus, John Williams. Indrukwekkend en zeer pakkend, dit verhaal over de Romeinse keizer Augustus (hier)
  • Het ware verhaal van haar en mij, Delphine de Vigan. De Vigan is één van de beste Franse auteurs naar mijn idee, en dit verhaal over vriendschap vol twisten en aanwijzingen dat alles toch anders zit, liet mij niet los (hier)
  • Schittering, Margaret Mazzantini. Als jouw liefde niet geaccepteerd wordt in de maatschappij, moet je het verborgen zien te houden, met alle gevolgen van dien voor de rest van je leven. Indrukwekkend en heel erg mooi.  (hier)
  • Het tumult van de tijd, Julian Barnes. Opnieuw een boek dat zich afspeelt in Rusland, nu over de componist Sjostakovitsj, die zich moet zien te handhaven in een Stalinistisch bewind. (hier)
  • De offers, Kees van Beijnum. Indrukwekkend en mooi verhaal over een Nederlandse rechter bij het Tokyo-tribunaal na WOII en hoe hij, een Japanse vrouw en een ex-soldaat proberen weer een leven op te bouwen. (hier)
  • De boom in het land van de Toraja, Philippe Claudel Ja, opnieuw Philippe Claudel, de man van de mooie zinnen die ook hier niet ontbreken in een verhaal over omgaan met rouw en verdriet. En hoe het leven weer verder gaat. (hier)
  • Madame Manet, Ton van Kampen Nicoline vd Beek Een fictief interview vormt de biografie van Suzanne Leenhoff, de Nederlandse echtgenote van Édouard Manet. Dit boek is ontzettend mooi vormgegeven en de originele verhaalvorm sleept je helemaal mee. (hier)
  • Villa America, Liza Klaussmann. De 'lost generation' verzamelde zich hier, in de Villa America bij Gerald en Sara Murphy. Zeer interessant en knap geschreven en een must-read voor iedereen die geinteresseerd is in deze tijd en deze mensen.  (hier)
Non-fictie
  • Dit is wat ik doe, Lynsey Addario. Memoires van één van de bekendste vrouwelijke oorlogsfotografen. Een inkijkje in het leven van iemand die van conflict naar conflict trekt. Dan begrijp je waarom we zulke dappere mannen en vrouwen hard nodig hebben! (hier)
  • Deep south, Paul Theroux. Heerlijk geschreven boek over de geschiedenis en de actualiteit in het Diepe Zuiden van de VS. (hier)
  • Van Goghs oor, Bernadette Murphy. Een boek dat laat zien dat er ook over Vincent van Gogh nog nieuwe dingen te ontdekken zijn. Bijzonder interessant in alle opzichten. (hier)
  • Tsjechov een fotobiografie, Peter Urban. Een must voor elke Tsjechov-fan, want dit boek laat door de bijzondere opzet weer heel nieuwe aspecten van de grote schrijver zien. (hier)
  • Achter het verdwijnpunt, Laura Cumming. Een schilderij van Velazquez in Engeland in de 19e eeuw. Er is één man die dit schilderij herkent, maar vervolgens begint zijn strijd om het erkend te krijgen. (hier)
  • Marilyn, the biography, Donald Spoto. Een evenwichtige en zeer prettig leesbare biografie, een echte aanrader. (hier)
  • Hold still, Sally Mann Bijzondere memoires van een bijzondere fotografe, die niets uit de weg gaat. (hier)
  • De kinderen van de nacht, Dik van der Meulen. Alles wat je altijd al wilde weten over wolven, en dan ook nog heel fijn opgeschreven. (hier)
  • De stilte van het licht, Joost Zwagerman. Het boek bij de tentoonstelling staat vol mooie essays over kunst, stilte en de samenhang die de kunstenaar hierin kan leggen. Om lang over na te denken (hier)
  • Seven ages of Paris, Alistair Horne. Ik heb dit boek om de een of andere reden niet besproken, maar het is een zeer vermakelijk en goed geschreven boek vol details over de geschiedenis van Parijs, vanaf het allereerste begin tot nu. 
Thrillers
Ik heb dit jaar ook een aantal erg goede thrillers gelezen, maar ik heb ze niet meer besproken (ik vind thrillers bespreken zo lastig, zeker als je niet teveel van het plot wilt weggeven).
Toch wil ik ze hier even kort noemen, want ik heb van elk van deze boeken bijzonder genoten. Dit rijtje is in willekeurige volgorde.
  • Broedertwist van R.J. Ellory
  • Stockholm delete, Jens Lapidus
  • Ik aanbid je, Donna Leon
  • Als het zaterdag wordt, Nicci French
Plannen
Voor 2017 heb ik geen enkel plan op leesgebied. Ik lees waar ik zin in heb en soms leidt het ene boek tot het andere boek en ik laat me lekker leiden. Op die manier kom ik bij de mooiste boeken uit en word ik soms enorm verrast.

Als 2017 net zo'n fijn jaar wordt als 2016 op dit gebied, dan heb ik heel wat om me op te verheugen.

Reacties

  1. Hoi Betinna, 155 boeken in een jaar, hoe krijg je het voor elkaar! Het is al minstens 15 jaar geleden dat ik in een jaar zoveel las. En een mooie lijst, een paar van de boeken op jouw lijstje ga ik ook nog wel lezen denk ik. Een fijn 2017 toegewenst op leesgebied en op andere tereinen. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het getal op zich zegt natuurlijk niet zo heel veel, het gaat er vooral om dat je mooie boeken leest en dat was gelukkig zeker het geval. Ik hoop dat mijn lijstje wat inspiratie biedt! :-)

      Ook voor jou een heel mooi 2017, vol mooie boeken om te (her)lezen.

      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Tjonge, dat was inderdaad een goed jaar voor jou! En blijf vooral ook over exposities bloggen. Ik ben inmiddels naar de tentoonstelling van de Russische schilders geweest en was zeer zeer onder de indruk. Morgen ga ik naar Rodin en ik ben benieuwd wat jij daar volgende week van zult vinden.
    Happy blogging!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Exposities zullen ook zeker volgend jaar terug blijven komen! Wat waren de Peredvizhniki indrukwekkend, he?
      Geniet van Rodin en mijn verslag zal na mijn bezoek ook verschijnen :-)
      Fijn 2017 alvast,
      groetjes,

      Verwijderen
  3. Ha Bettina, Erik haalt me de woorden uit de mond, inderdaad hoe krijg je het voor elkaar, 155 boeken! En dan ook nog al die tentoonstellingen, dus je hebt niet voortdurend in een hoekje met een boekje gezeten ;-)

    Ik wens je in alle opzichten een mooi 2017.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op weg ergens naar toe in de trein of bus kan ik ook lezen :-)
      Ook voor jou een heel mooi 2017, Joke en dank je wel!

      Groetjes,

      Verwijderen
  4. ik ga volgende week denk ik ook Rodin bezoeken! ik ben heel nieuwsgierig, heb ooit zijn museum in Parijs bezocht maar ik was nog te jong om het echt te.. 'zien'.

    wat een prachtige titels heb je weer op je lijst staan. ik lees momenteel De gloed van Sint-Petersburg van Jan Brokken, ik raad het je graag aan. het is non-fictie, een verzameling van zijn wandelingen door de stad, zijn observaties en gedachten over wat hij ziet/ bezoekt. omdat je zijn roman over Dostojevski hebt gelezen zul je bovendien ook andere dingen tegenkomen die interessant zijn..

    fijne jaarwisseling! & een mooi nieuw jaar gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. St Petersburg staat op de verlanglijst en komt nu hoger, dank je wel! Ik hoop dat je Rodin mooi vindt, ik ben iig heel benieuwd.

      Een heel fijn 2017, ook voor jou,

      Groetjes, Bettina

      Verwijderen
    2. Ik heb gisteren Rodin bezocht en wil jullie aanraden om meteen om 10 uur te gaan, of - als dat lastig is - van te voren kaartjes te kopen via de website, zodat je niet in de lange rij voor de kassa hoeft te staan. Het is een zeer goed bezochte tentoonstelling!

      Verwijderen
    3. Goed om te weten, dank je wel voor deze tip!!
      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts