Dit en dat, november 2017

Nieuwe boeken
Vorige week had ik een keer heel veel tussenuren en hoewel ik dan meestal behoorlijk wat kan voorbereiden en doen, vind ik het ook wel prettig om de school uit te gaan. Een stuk wandelen, naar een museum en zo af en toe pak ik de tram richting de stad. 

Tsja, en dan kom ik wel eens ergens waar de verleiding wel heel erg groot is: namelijk in de twee Engelse boekhandels in de Kalverstraat, The English bookstore en Waterstones. En ik heb me deze keer niet helemaal kunnen inhouden.

Bij The English bookstore heb ik twee biografieën gekocht, elk voor maar 5 euro. De een gaat over de koningin-moeder en de ander over de verdachte in een bekende klassieke moordzaak in 1941 in Kenia. Ik heb hier eens een documentaire over gezien, maar de details weet ik niet meer en ik ben benieuwd.

Bij Waterstones heb ik heerlijk lopen snuffelen. Ik houd ervan om boeken op te pakken, de achterflap te lezen, een boek mee te nemen en eventueel weer terug te leggen als ik een ander boek zie dat me meer aanspreekt.

Opnieuw heb ik hier twee non-fictie boeken; de biografie over Evelyn Waugh sprong er meteen uit, hij is tenslotte de schrijver van mijn meest favoriete boek aller tijden. Bovendien zag ik een boek over de Franse Riviera in de periode 1920-1960. Die lijkt me ontzettend interessant en leuk om te lezen.

Verder zag ik de roman A gentleman in Moskow en deze kon ik niet laten liggen. Het laatste boek dat ik meenam is van de Nobelprijswinnares Svetlana Alexeivich, een Engelse vertaling van haar boek over de Russische inval in Afghanistan.

Een mooie oogst en ik heb nu al zin om in deze boeken te beginnen. Maar ik moet de komende periode niet te vaak in die tussenuren de stad ingaan!

Tentoonstelling: Nineveh
Meer dan 2700 jaar geleden was Nineveh, de hoofdstad van het Assyrische rijk, de grootste stad ter wereld. In de loop van de eeuwen is de stad echter in verval geraakt en was de locatie zelfs niet langer bekend, hoewel er nog altijd in allerlei bronnen naar deze stad verwezen werd.

Archeologen en historici hebben deze bronnen gebruikt om de stad terug te vinden en in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden is er nu een bijzondere tentoonstelling te zien over deze stad. 

In de tentoonstelling zijn meer dan 250 voorwerpen te zien uit Nineveh, zoals rolzegels, resten van gebruiksvoorwerpen , beeldjes en reliëfs, die ons niet alleen de informatie geven over de stad, maar ook over het historische proces om deze stad terug te vinden. Ook zijn er computeranimaties te zien, die een beeld geven van hoe de stad er in haar bloeitijd uitzag, erg indrukwekkend!

Helaas heeft de opgraving veel te lijden onder de oorlog (Nineveh ligt vlak bij het tegenwoordige Mosul) en zijn veel van de ruïnes vernield. De tentoonstelling in Leiden heeft dan ook de patronage van UNESCO gekregen, die daarmee aangeeft dat deze tentoonstelling van groot belang is. Een eer die niet vaak wordt verleend en nog nooit eerder aan een tentoonstelling in een Nederlands museum.
Nineveh is nog tot 25 maart 2017 in Leiden te zien. Er is een toeslag van 2.50 euro.

Life in squares (2015)
Toen deze serie op televisie kwam, heb ik het na 20 minuten uitgezet, op de een of andere manier vond ik het destijds een verschrikkelijke serie waar ik niet in kon komen.

Ik heb Life in squares echter een nieuwe kans gegeven en warempel, ik vond het nu wél een mooie serie. Grappig hoe dit kan verschillen in de tijd waarin je iets kijkt en hoe je jezelf voelt op dat moment.

De serie focust op Vanessa Bell als de spil van de Bloomsbury groep. Zij trouwde met Clive Bell en samen kregen ze twee zonen. 

Clive had echter een minnares en Vanessa was verliefd op de schilder Duncan Grant. Zij waren even geliefden, waar een dochter uit geboren werd, en zouden hun leven lang goede vrienden blijven. 

Zoals altijd is er veel onvervuld verlangen, Vanessa wil Duncan, Duncan wil mooie jongens en de mooie jongens willen aandacht.

Ja, er is seks te zien, maar ook weer niet zoveel zoals ik in mijn herinnering had. Ook komen er heel wat personages in voor en daaraan moet je in het begin even wennen: wie is wie? Maar dat went snel.
Prachtige aankleding en goede acteurs en dan is er met Life in squares toch heel veel te genieten. 

Reacties

 1. Leuk om te lezen allemaal, en Towles staat ook op mijn lijstje. Misschien zet ik die serie er ook wel op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga Towles in mijn tas stoppen voor de treinreis morgen! En Life in squares viel me dus echt 100% mee de 2e keer. Zo gek. Maar ik kan die dus wel aanraden.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Wij maken meteen wat kijktijd vrij in de kerstvakantie! Lijkt me heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou dit niet met de kinderen kijken, daarvoor misschien toch iets teveel van het goede (je zegt we, maar misschien bedoel je je man en jij, niet de hele familie :-) )
   Maar verder een mooie serie, prachtige kleding ook!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts