Russen in Nice

Er is een heel sterke connectie tussen Nice en Rusland, zoals ik merkte toen ik daar een paar dagen doorbracht.
In het midden van de 19e eeuw werd Nice bekend en geliefd als een badplaats. Eerst kwamen de Engelsen er in groten getale, maar al snel volgden ook de Russen. Ook zij wilden de strenge winters ontsnappen en genieten van het milde klimaat aan de Middellandse Zee. Tot op de dag van vandaag is er in Nice een sterke Russische connectie zichtbaar en voelbaar.

Anton Tsjechov
Het klimaat was ook gunstig voor ziekten, vooral mensen met tuberculose werd aangeraden om een zacht klimaat op te zoeken.
De Russische schrijver Anton Tsjechov verbleef in 1897 enige tijd in Nice, in de hoop op herstel.
In dit pension heeft hij toen gelogeerd. Het staat in de Rue Gounoud, een zijstraat van de Rue de la Buffa.

Ter nagedachtenis is tegenover dat pension een straat naar hem genoemd.

Marc Chagall
In wat recentere tijden kwam de Russische kunstenaar Marc Chagall naar Nice. In 1948 vestigde hij zich hier, waar ook andere kunstenaars als Henri Matisse en Pablo Picasso in de buurt woonden. In 1973 werd in Nice het Marc Chagall museum geopend, waarin de prachtige werken te zien zijn geïnspireerd op de Bijbel boeken Genesis, Exodus en het Hooglied, en die hij in 1966 aan de Franse staat had geschonken.

Tsarenfamilie in Nice
Ook de Russische keizerlijke familie kwam graag in Nice.
Keizerin Alexandra, de weduwe van tsaar Nicolaas I kwam hier regelmatig, ook vanwege haar slechte gezondheid. Zij zamelde geld in zodat er in 1859 een Russische-orthodoxe kerk in Nice gebouwd kon worden, voor de groeiende Russische gemeenschap.

Haar zoon tsaar Alexander II vond het heerlijk om de trein te pakken naar Nice en kwam regelmatig. Zijn zoon, de tsarevich Nicolaas, bezocht Nice in 1865, maar vanwege een minder fijne reden. Hij was ziek geworden tijdens een reis door Italie en ging naar Nice om daar te herstellen. Helaas zou hij hier niet beter worden, maar overlijden. Zijn ouders waren door verdriet overmand en lieten op de plek waar Nicolaas was gestorven een kapel oprichten.
De kapel
Naast deze kapel is in 1912 een nieuwe, grote kathedraal gebouwd met de financiële steun van tsaar Nicolaas II. Deze kerk is nu de grootste Russische orthodoxe kerk buiten Rusland. Het is een typisch Russische kerk met de befaamde 'uienkoepels'. Heel bijzonder om zoiets opeens midden in een Franse stad te zien staan!

Tijdens de Russische Revolutie nam de Russische kerk in ballingschap in Parijs het zeggenschap over de kerk in Nice over zij hadden geen banden met Moskou, zowel niet politiek als religieus.

In 2010 bepaalde een Franse rechter echter dat de kerk toch onder de jurisdictie van het patriarchaat van Moskou valt, iets waar niet iedereen het mee eens is. Maar de kerk en het stuk grond waar de kerk op staat vallen officieel onder de Russische staat.

De kerk is in de afgelopen jaren gerestaureerd en opgeknapt en is een bezoek meer dan waard. Zowel van buiten als van binnen is het een prachtig gebouw. Binnen zijn een schitterende iconostase te zien en prachtige iconen. Hier heb ik natuurlijk geen foto's van!

Let op: tijdens een viering is het niet toegestaan om de kerk te betreden en buiten vieringen is gepaste kleding natuurlijk verplicht.
De kerk is te vinden aan, jawel, de Boulevard Tsarevich, ter herinnering aan tsarevich Nicolaas die hier is overleden.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts