De Promenade des Anglais

Het heerlijke zachte klimaat van Nice heeft altijd al veel toeristen gelokt. Vanaf de 18e eeuw kwamen vooral heel veel Engelsen naar Nice, die het druilerige Engeland maar al te graag wilden verruilen voor deze mooie stad aan de Middellandse zee, zeker in de winter.

Dit waren natuurlijk vooral de rijke Engelsen, aangezien reizen in de 18e en 19e eeuw vooral voorbehouden was aan de mensen die voldoende geld hadden. Ook leden van het Engelse koningshuis kwamen hier graag.

Camin des Angles
Nice had tot de 18e eeuw vooral bestaan uit de Vesting en de Oude stad, maar in de 18e eeuw kwam er de uitbreiding die de nieuwe stad werd genoemd en die zich rondom de oude stad en langs de zee uitstrekte.
Nice in 1625, kaart uit het boek Promenade(s) des Anglais uit 2015
De inwoners van Nice waren vooral vissers, die hun boten op het kiezelstrand hadden liggen en vanaf daar de zee opgingen. Maar al snel kreeg men door dat er aan die nieuwe Engelse gasten geld te verdienen was en de eerste luxueuze hotels werden gebouwd. Vooral langs de zee, zodat de gasten konden genieten van het uitzicht en eventueel konden baden.
Nice aan het begin van de 19e eeuw.
Deze twee foto's heb ik gemaakt op de tentoonstelling in de Villa Massena in Nice. 

De Engelse gemeenschap in Nice die er regelmatig kwam,  bracht geld bijeen om een wandelroute langs het strand aan te leggen. Vanaf 1820 werd deze aangelegd en in de jaren erna steeds verder verfraaid en uitgebreid.

Tot 1860 stond deze boulevard bekend als de Camin des Angles en nadat Nice in 1860 bij Frankrijk kwam te horen, werd het de Promenade des Anglais.

Promenade des Anglais
Tegenwoordig is de Promenade des Anglais zeven kilometer lang en bestaat het uit een ruim opgezette boulevard langs het kiezelstrand, om te lopen, te fietsen, te slenteren en te flaneren. Aan de Promenade staan regelmatig witte bankjes of de karakteristieke blauwe metalen stoeltjes, zodat je hier rustig even kunt zitten.


Hier kun je fietsen huren, skaten of naar muziek luisteren (hoewel die oude meneer met een radio en een microfoon die heel hard meezong met jaren '80 power ballads gewoon heel storend was)
Naast het loopgedeelte is de autoweg, maar eigenlijk heb je van het verkeer bijna geen last. De rustgevende Middellandse zee weet dat heel goed tegen te gaan.

Hotel Negresco
Nice heeft een uitbundige architectuur en langs de Promenade staan heel veel mooie gebouwen. Maar één van de meest opvallende gebouwen in Nice is Hotel Negresco. Henri Negrescu was een Roemeen die in Nice in een casino werkte, maar toen het idee kreeg om een chique hotel te laten bouwen. In 1912 gaf hij de tot Fransman genaturaliseerde Nederlandse architect Eduard Niermans opdracht een hotel te bouwen dat kon wedijveren met de mooiste in Nice. Het werd gebouwd naast de Villa Massena en zou een eigen stuk van het strand krijgen, speciaal voor de gasten.
Het hotel werd geopend in januari 1913 en het was een groot succes, veel gekroonde hoofden zoals koningin Amelie van Portugal, en leden van koninklijke families zoals de Russische groothertogen Vladimir en Dimitri hebben hier gelogeerd.

Helaas heeft Henri Negrescu niet lang van zijn hotel kunnen genieten, tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het geconfisqueerd voor de opvang van gewonde soldaten en in 1920 moest hij helaas het hotel verkopen. Even leek het erop dat het Hotel Negresco geen lang leven beschoren zou zijn. Maar gelukkig werd het hotel gerestaureerd en kwamen de rijke en beroemde gasten weer in drommen om hier te logeren. Van Prinses Grace van Monaco tot Louis Armstrong en van Salvador Dali tot de Beatles, allemaal wilden ze in Hotel Negresco logeren.
Tegenwoordig heeft het hotel prachtige kamers en suites, een restaurant dat een Michelinster heeft en  een kunstwerk van Niki de Saint Phalle in de tuin.
Bijzonder is dat dit het enige hotel van dit statuur ter wereld is, dat eigendom is van een particulier. Sinds 1957 is mevrouw Jeanne Augier eigenaresse van het hotel.

Aanslag
Op 14 juli 2016 reed een terrorist met een auto in op de mensen die zich hadden verzameld op de Promenade om te genieten van de jaarlijkse herdenking van de bestorming van de Bastille. Meer dan 200 mensen waren gewond en 86 mensen kwamen om.
Op sommige plekken zie je nu blokkades staan, zodat een auto er niet langs kan en natuurlijk patrouilleren er constant militairen.

Maar behalve dat was er weinig te merken van deze verschrikkelijke gebeurtenis. Maar nu scheelde het misschien dat ik er was toen het niet verschrikkelijk druk was in Nice en de Promenade des Anglais vooral een plek was om te kunnen wandelen en zitten en te genieten van de heerlijke rustige atmosfeer van Nice.
Uitzicht op de Promenade vanaf de Vesting

Rust aan de Promenade, met uitzicht op de Middellandse zee

Reacties

 1. prachtig stuk (zoals steeds), geeft direct zin om Nice te bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Harko, dank je wel dat je een reactie achterlaat, dat waardeer ik heel erg! En ja, ook ik wil eigenlijk zo weer terug als ik deze foto's terug zie. Bedankt voor het compliment!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts