Het verre veld, Madhuri Vijay

Shalini is een jonge vrouw van 21, uit Bangalore in het zuiden van India. Haar vader is een succesvol zakenman en ze komt uit een bevoorrecht milieu. Sinds haar moeder echter is overleden, is Shalini een beetje op drift geraakt. Ze heeft een uitzichtloos baantje, kan haar draai niet vinden en besteedt vooral tijd aan uitgaan en te proberen alles te ontvluchten in drank en drugs. 

Haar moeder was een originele vrouw, maar ook wispelturig en volkomen onberekenbaar en daarom beslist niet gemakkelijk om mee te leven. Waarschijnlijk leed ze aan een bipolaire aandoening, want het ene moment kon ze vrolijk en betrokken zijn, het andere moment kwaad, afstandelijk en duwde ze iedereen van zich af. 

Shalini probeerde haar hele jeugd om de band met haar moeder te behouden, maar toen ze studeerde besefte ze ook dat ze kwaad was op haar moeder en nam ze afstand. Nu haar moeder echter dood is, wordt ze verteerd door schuldgevoel en verlies en kan ze het niet verwerken. 

Ze herinnert zich echter dat er één man was die een goede band met haar moeder had, Bashir Ahmed, een kledingverkoper uit Kashmir die regelmatig langs de deur kwam met een zak kleding. Shalini's moeder kocht niks van hem, maar er groeide wel een vriendschap. Tot de situatie in Kashmir zo verslechterde dat Bashir terug moest en de vriendschap verbroken werd. 

Shalini heeft echter het idee dat ze misschien zichzelf weer op een rijtje kan krijgen als ze deze bijzondere man met zijn verhalen weer terug vindt, om met hem over haar moeder te praten. Zonder enige voorbereiding en volledig op de bonnefooi neemt ze de trein naar Kashmir, op zoek naar een speld in een hooiberg. Ze komt Bashir Ahmed en zijn familie op het spoor en verblijft enige tijd in het dorp van Bashir, maar de gebeurtenissen om haar heen kunnen niet genegeerd worden. Er moeten keuzes gemaakt worden, die verstrekkende gevolgen hebben voor alle betrokken mensen. 

Historische achtergrond

Na de onafhankelijkheid van India was Kashmir vrij om te kiezen of het bij Pakistan of bij India wilde horen. Aangezien de meerderheid van de bevolking Moslim was, vond Pakistan echter dat het bij Pakistan moest komen. Verschillende Moslimgroepen staken vanuit Pakistan de grens over en de Maharadja vroeg in 1947 vervolgens steun aan India om deze aanvallen af te slaan. 

India vroeg de hulp van de Verenigde Naties en er zou een referendum komen, waarin de bevolking kon kiezen. Alleen dit is er nooit gekomen omdat India en Pakistan het niet eens konden worden over demilitarisering van de regio, een voorwaarde voordat het referendum gehouden kon worden. In 1949 werd er uiteindelijk een deling van Kashmir voorgesteld, een helft zou door Pakistan geregeerd worden, de andere helft door India. Een beslissing die tot veel onrust leidde in de jaren die kwamen. 

Meerder malen braken er oorlogen uit (1965 en 1999) en vooral in het deel dat door India wordt geregeerd waren er regelmatig uitbarstingen van geweld. Dit werd gevoed door Pakistaanse militanten die in dit gebied aanslagen pleegden en het vuurtje opstookten. De Indiaase regering reageerde door nog meer militairen te sturen om het geweld met harde hand te onderdrukken. 

In 2019 ging het opnieuw mis. Kashmir had altijd een aparte positie gehad met een behoorlijk grote zelfstandigheid, maar de nieuwe regeringspartij hief dit in 2019 op. Dit heeft te maken met het feit dat Kashmir voor het merendeel Islamitisch is en de enige Moslimstaat van India, en de nieuwe regering bestaat uit Hindoes van de harde lijn, die een Moslimstaat geen voordeel willen geven boven de andere staten in India die uit Hindoes bestaan. 

Het verre veld

Het verre veld speelt zich af in de jaren negentig en 2003, als het in Kashmir onrustig is. Shalini weet weinig af van de situatie daar. In het reguliere nieuws komt een groot deel van de gebeurtenissen in Kashmir niet voor en in het zuiden heeft men vooral minachting voor de militanten die de regering van India afwijzen en zo nodig onrust moeten veroorzaken. 

Bovendien is ze nog zo uit het lood geslagen door het verdriet om haar moeder, dat ze een beetje met oogkleppen oploopt. Ze heeft niet heel veel aandacht voor haar omgeving en kan de gebeurtenissen niet goed duiden en als gevolg daarvan neemt ze niet altijd de goede beslissingen. 

Dit is is niet omdat ze een slecht mens is, alleen nog jong en naief en slecht geinformeerd. Ze vertelt haar verhaal enkele jaren later, als ze met enige afstand naar zichzelf en haar acties kan kijken. Ze ziet dan beter hoe de persoonlijke gebeurtenissen een rol spelen in het grote geheel en ziet ook wat ze beter niet had kunnen doen. 

Het verre veld is het debuut van Madhuri Vijay en het is een geweldig debuut. Ik heb dit boek eigenlijk niet weg kunnen leggen, zo had het me in de greep. Ik vond het heel knap hoe de grote gebeurtenissen en de historische achtergrond een rol spelen, zonder dat de mensen uit het oog raken. Want uiteindelijk zijn het de gewone mensen die hun akkers willen verbouwen en hun kinderen willen grootbrengen die de dupe zijn van de oorlogen, de terreur en de problemen. 

Erg goed gedaan is ook dat Shalini fouten maakt en dat dit verhaal geen volledig happy end heeft, waarin alles wordt opgelost en rechtgebreid. Ik houd van goed geschreven, genuanceerde verhalen met een interessante historische achtergrond en Het verre veld voldoet aan alles. Geweldig boek. 

Lees ook de bespreking van Anna over dit boek: HIER

Originele titel: The far field (2019)

Nederlandse uitgave 2020 door uitgeverij Meulenhoff

Nederlandse vertaling: Ronald Vlek

Bladzijdes: 480

Reacties

 1. Wat fijn om te lezen dat jij ook enthousiast over dit boek bent. Mooi veel achtergrondinformatie, trouwens, reden waarom ik net een link naar deze bespreking op mijn eigen blog heb gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, zo vormen ze een mooie aanvulling op elkaar. Ik kwam nu pas aan het boek toe, maar ik vond het bijzonder mooi. Dus het was het waard om er even het goede moment voor af te wachten :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts