Vooruitblik: tentoonstellingen herfst/winter 2024

Hier weer eens een overzichtje van een aantal mooie tentoonstellingen in verschillende musea, door het land. Zoals altijd is deze lijst verre van compleet, het zijn vooral tentoonstellingen die mij erg aanspreken en waar ik naar toe hoop te gaan :-) Ik zal ze niet allemaal kunnen zien, maar hopelijk wel enkele! (sommige musea waar ik graag naar toe ga ontbreken in dit lijstje, maar dan komt het omdat er in de komende maanden geen tentoonstelling is die mij aanspreekt). 


Beroofd in het Joods Museum en het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam

Op twee locaties is er een bijzondere tentoonstelling te zien over het verlies van Joodse cultuurschatten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Nazi's roofden kunstschatten en alles wat waarde had. Maar ook de Joden die moesten onderduiken of weggevoerd werden, raakten spullen kwijt. Een groot deel hiervan is nooit terug gevonden of terug gegeven, of pas na heel veel gedoe en administratieve rompslomp. Een groot verlies, dat tot op de dag van vandaag doorwerkt. 

Door middel van acht persoonlijke verhalen wordt dit belangrijke verhaal verteld, door egodocumenten, foto's, voorwerpen, boeken en intervieuws. 

In het Joods museum ligt de nadruk op de boeken en de religieuze voorwerpen die gestolen zijn, en in het Nationaal Holocaustmuseum ligt de nadruk op de gestolen kunst. 


Nog te zien tot en met 27 oktober 2024.

Meer informatie is HIER te vinden. 


De fantastische werkelijkheid van Albert Steenbergen in het Drents museum in Assen

Albert Steenbergen was geboren in Hoogeveen in 1814. Hij was gehandicapt en kon niet lopen, maar dit belette hem niet erop uit te trekken, de natuur in. Hij had een talent voor tekenen, zoals bleek uit de insecten die hij tekende en hij ging naar Hilversum om hier een opleiding te krijgen. Hij was vooral bekend om zijn stillevens met bloemen en vruchten. 

Terug in zijn geboorteplaats legde hij zich toe op het schrijven van toneelstukken en gedichten. 

In deze tentoonstelling is er aandacht voor alle artistieke uitingen van Albert Steenbergen

Anton Steenbergen

Te zien van 28 september 2024 tot en met 2 maart 2025

Meer informatie is HIER te vinden


Paul Huf Golden Years in FOAM in Amsterdam

Paul Huf is Ă©Ă©n van de meest bekende Nederlandse fotografen, die vooral in de jaren '50 furore maakte met zijn reclamefoto's, mode- en portretfoto's. In het Fotografiemuseum in Amsterdam is er een overzichtstentoonstelling te zien. 

Meer informatie is HIER te vinden

4 oktober 2024-2 februari 2025


Vive l'Impressionisme in het Van Gogh museum in Amsterdam

Het Impressionisme bestaat 150 jaar! Honderdvijftig jaar geleden was er een grote tentoonstelling in Parijs waar Claude Monet zijn Impression, soleil levant tentoonstelde. Iets dat de critici niet waardeerden en spottend 'dat impressionisme' noemden. Een nieuwe stroming was geboren, met lichte kleuren en snelle penseelstreken om de vluchtige momenten op het doek te vangen. Een stroming waar we sommige van de mooiste werken aan te danken hebben.

Het Van Gogh museum viert dit heuglijke feit met een grote tentoonstelling waarin allerlei impressionisten vertegenwoordigd zijn. Uit allerlei Nederlandse collecties zijn Franse werken bijeen gebracht. Denk hierbij aan Edgar Degas, Claude Monet en nog vele anderen.

Claude Monet, Papaverveld

Te zien van 11 oktober 2024 tot en met 26 januari 2025

Meer informatie is HIER te vinden


Bronstijd in het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden

In deze tentoonstelling is voor het eerst in Nederland een overzicht van de Bronstijd te zien, de periode die loopt van 2000 v Chr. tot ongeveer 800 v Chr. Uit allerlei musea uit Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Groot BrittanniĂ« zijn er voorwerpen te zien die een beeld geven van deze bijzondere periode. Door het gebruik van het nieuwe materiaal brons, ontstonden er vele veranderingen in de maatschappij. De handel in Europa nam toe en er ontstonden handelsnetwerken die zelfs tot in Egypte en het Midden-Oosten reikten, maar ook de rolpatronen veranderden, en de manier waarop de samenleving in elkaar stak. 

Er zijn tientallen voorwerpen te zien, waaronder grafvondsten en offers uit de moerassen, maar ook gebruiksvoorwerpen. Een houten pollepel, barnstenen sierraden en wapens zijn maar een paar voorbeelden van wat er hier allemaal te zien is over het leven van 4000 jaar geleden. 


Te zien van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025

Meer informatie is HIER te vinden


Hoe van Gogh naar Groningen kwam in het Groninger museum

Eind 19e eeuw was Groningen een stad in opkomst, hier gebeurde het. En zo ook op kunst-gebied. Jonge kunst-studenten wilden de nieuwe kunststromingen naar Groningen halen en organiseerden een grote tentoonstelling in 1896. Hierin waren de werken van Van Gogh de spil waarom het allemaal draaide, 128 van zijn schilderijen waren in 1896 in Groningen te zien, de grootste Van Gogh tentoonstelling in Nederland in die tijd. 

Wat er in het Groninger museum te zien is, is een eerbetoon aan die tentoonstelling uit 1896, de mensen die het organiseerden en hoe Groningen er toen uitzag en wat er allemaal gebeurde. 

Van Gogh, zelfportret

Te zien van 30 november 2024 tot en met 5 mei 2025

Meer informatie is HIER te vinden


Edzard Koning in het Noord Veluws museum in Nunspeet

Edzard Koning (1869-1954) was een illustrator en schilder. Hij vestigde zich in Nunspeet en werd geĂŻnspireerd door de schilders in het Franse Barbizon, die schilderden in de buitenlucht. Zijn schilderijen geven een romantisch en vredig beeld van het leven op het platteland, bijna zoals in een sprookje. 

Naast zijn schilderijen maakte hij ook de tekeningen voor enkele Verkade-albums en illustreerde hij De kleine Johannes van Frederik van Eeden.

In deze tentoonstelling komen beide aspecten van zijn kunst uitgebreid aan bod.

Edzard de Koning

Te zien van 14 december 2024 tot en met 1 juni 2025

Meer informatie is HIER te vinden


Zien en geloven in het Rijkmuseum Twenthe in Enschede

Voor de Middeleeuwse mens was geloven niet alleen iets van het hart en het intellect, maar ook van alle zintuigen. De gezongen psalmen, de geur van wierrook en de verluchtigde missalen zorgden met elkaar voor een overweldigende ervaring. 

In deze tentoonstelling worden de voorwerpen in hun context getoond, zodat je een idee krijgt hoe het voor de Middeleeuwer geweest moet zijn om in die tijd te geloven, met alle zintuigelijke rijkdom die daarbij hoorde. Bovendien mag je zelf ook al je zintuigen gebruiken!

Te zien vanaf 26 januari 2025

Meer informatie is HIER te vinden

Reacties

Populaire posts