Een bezoekje aan de rechtbank

Afgelopen donderdag was ik bij de rechtbank in Amsterdam. Niet als beklaagde, gelukkig, ook niet als slachtoffer. Ik zat met mijn hele mentorklas (3 mavo) op de publieke tribune bij de politierechter.
Voor maatschappijleer moeten de leerlingen een rechtszaak meemaken en daar een verslag over schrijven.

Het lastige is dat je totaal niet weet waar je in terecht komt, het is maar afwachten wat er op dat moment gebeurd. Je weet niet of er een zaak is, of je naar binnen kunt, waar de zaak over gaat of hoe lang het duurt. Mijn collega, ik en de klas werden eerst naar de ene balie gestuurd, maar daar waren geen zaken. De verdachte was namelijk niet op komen dagen. Wij moesten dus nog heel snel naar een ander balie waar we gelukkig nog naar binnen konden.

De leerlingen hadden al te horen gekregen dat ze zich keurig moesten gedragen en dat fluisteren, giechelen of wat dan ook niet toegestaan was. (met enige fijne maatregelen in het vooruitzicht als ze het wel zouden doen; zoals nooit meer mee met een excursie, nablijven en een één voor de opdracht die meetelt voor het eindexamen) We wilden absoluut niet dat de rechter een reden zou hebben om ons tot de orde te roepen of zelfs te verwijderen. 

Waarschijnlijk was de entourage al genoeg om de leerlingen onder de indruk te krijgen, want ze waren voorbeeldig stil. Mijn collega en ik zaten elk aan een kant van de zaal en konden op die manier de hele klas goed in de gaten houden, maar het enige dat we hoorden was het geritsel van papier en het gekras van pennen.

Het was de zaak van een illegale taxichauffeur (snorder)  en de leerlingen vonden het best interessant. Een aantal leerlingen wilde ook de tweede zaak wel bijwonen en twee hebben zelfs nog een derde zaak bijgewoond. Heel erg leuk vond ik het dat de rechter de tijd nam om na afloop vragen te beantwoorden van de leerlingen, hen op dingen te wijzen en uitleg te geven. Misschien als preventieve maatregel, misschien ook omdat hij het gewoon leuk vond om een stel 3e klassers wat te vertellen. Die hebben ze tenslotte niet elke dag in de zaal zitten en misschien was het een leuke afwisseling.
Het was voor mij in ieder geval ook een hele belevenis.

Reacties

Populaire posts