De Romeinen en Mary Beard

Als groot liefhebster van het Romeinse Rijk en alles wat Romeins is volg ik al tijden het blog van Mary Beard, professor Oudheid aan de universiteit van Cambridge. Zij schrijft op een heel scherpe, maar ook geestige manier over alles wat ze meemaakt, ze maakt vergelijkingen met de Oudheid en de situatie nu en geeft commentaar over allerlei gebeurtenissen.

Ze heeft ook verschillende boeken op haar naam staan en heeft nu voor de BBC een driedelige serie gemaakt ‘Meet the Romans’ waarin ze aandacht besteedt aan de gewone Romeinen en hoe zij leefden en werkten in deze wereldstad, tweeduizend jaar geleden. Ze doet dit met enthousiasme en kennis en hoewel het eigenlijk een beetje te laat voor me eindigt, kijk ik er met veel plezier naar.

Een tv recensent, AA Gill, heeft nu kritiek op het programma geuit, niet omdat hij de opzet of de inhoud niet goed vindt, maar omdat hij Mary Beard te lelijk vindt om op tv te kunnen verschijnen. Hij vindt dat ze make up zou moeten gebruiken en haar grijze haar moet verven. Ik vraag me af of Gill ook dit soort commentaar zou leveren als het programma gepresenteerd zou worden door een man van 57? Ik denk het eerlijk gezegd niet.

Het is een verademing een programma te zien met iemand, die weet waar ze het over heeft en die een programma maakt dat draait om inhoud en niet om uiterlijk. Mary Beard kent zichzelf en ze voelt zich goed zoals ze is en dat is alleen maar toe te juichen in een tijd waarin botox de norm lijkt te zijn en oud worden eigenlijk niet mag.

Laten we hopen dat idiote tv recensenten die hun werk niet helemaal begrepen hebben snel verdwijnen en laten we genieten van mensen die hun vak absoluut wel verstaan.

Reacties

  1. Inderdaad, een idiote reactie! Ook ik ben helemaal fan van Mary hoor. Haar boek over Pompei is trouwens fantastisch! Een echte aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je reactie! Ja, haar boek is erg goed, ik hoop eigenlijk dat er ook nog een boek uitkomt bij dit programma, maar daar heb ik helaas niets over gehoord. En van mij had de serie nog wel langer mogen duren dan slechts drie afleveringen, ik vind het jammer dat het afgelopen is.

    groetjes, Bettina

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts