Exit through the Gift Shop (2010)

Banksy is een van de bekendste graffiti- en street-art kunstenaars ter wereld. Overal waar hij komt, zijn zijn projecten duidelijk te herkennen. Hij heeft verschillende projecten lopen en zijn doel is om mensen te laten nadenken en ze op het verkeerde been te zetten.

Zijn muurtekeningen zijn heel herkenbaar, maar ook heel grappig is het valse geld dat hij heeft gemaakt met prinses Diana in plaats van de koningin van Engeland erop en Bansky of England in plaats van Bank of England. Het probleem hiervan was dat op een festival de valse biljetten als betaalmiddel werden aanvaard, waardoor het een misdaad werd in plaats van kunst.

Wie Banksy is, is onbekend. Er zijn wel geruchten over wie er achter het pseudoniem schuilgaat en laatst kwam het bericht dat men er bijna zeker van is, maar bevestigd door Banksy zelf zijn deze geruchten nooit. Contacten met hem gaan altijd via anderen.

De in LA wonende Franse filmmaker Thierry Guetta wilde een film over Banksy maken, en zocht contact met hem. Thierry volgde Banksy met zijn camera en kwam steeds meer over hem te weten. Hij raakte ook betrokken bij verschillende projecten, zoals de Guantanamo Bay pop die Bansky Disney land in wist te smokkelen en langs een van de treintjes wist te plaatsen. Het duurde een hele tijd voor het park in de gaten had waar de nietsvermoedende toeristen langs kwamen.

Banksy begon Thierry te vertrouwen en stond hem toe te filmen waar hij mee bezig was. Er bleek echter een klein probleem te zijn; Thierry had wel een camera en filmde, maar hij had geen idee hoe hij een film in elkaar moest zetten. De film die er uiteindelijk van zijn hand kwam, was een verschrikking om te bekijken.
 
Street-art door Banksy 
Banksy realiseerde zich dat hij zich had vergist en vroeg Thierry het filmmateriaal aan hem te geven. Hij raadde hem aan zelf met een ander kunst project te beginnen.

Thierry begon in LA als Mr. Brainwash met het creëren van streetart en wist een hele tentoonstelling in elkaar te draaien. Dit liep nog bijna mis omdat Thierry hier ook geen verstand van had, maar met behulp van Banksy die hem te hulp schoot, werd het een groot succes.

Exit through the Gift Shop is een geweldig interessante film. Banksy is, om zijn identiteit geheim te houden, altijd onherkenbaar in beeld, maar de film geeft een zeer goede impressie van de verschillende projecten waar Banksy aan werkt en hoe hij te werk gaat.

Ook het onverwachte succes van MBW (Thierry) is geweldig interessant om te zien. Het kijkje in de keuken van de street-art wereld en de tentoonstellingen is zeer fascinerend. Thierry heeft duidelijk goed gekeken naar Banksy en de manier waarop alles in elkaar steekt en doet hier zijn voordeel mee.
 
Graffiti door Banksy
Alleen halverwege de film begint je een bepaald gevoel te bekruipen, een twijfel komt op, een gevoel van bevreemding. Klopt dit wel? Is deze film wel echt? Of is dit gewoon een van Bansky's vele kunstprojecten die mensen op een verkeerd been zet?

De manier waarop Thierry met eigenlijk alleen een hele hoop bullshit een succes wordt in de kunstwereld, kan een kritiek zijn op deze kunstwereld, maar het kan ook echt zo gegaan zijn. Wie wordt er hier op de hak genomen? De ‘kunstkenners’ die alles voor zoete koek aannemen? De kunstenaars die succes krijgen zonder er iets voor te hoeven doen? Of wij als kijkers?

De waarheid is niet te achterhalen. Er zijn ontelbare complottheorieën op internet over het hoe en wat van deze film, maar de enige die zeker weet of Exit through the Gift Shop een hoax is of een echte film, is Banksy zelf. 
Hoe dan ook, ik vond deze film het bekijken meer dan waard!

Reacties

 1. Hoi Bettina, ik heb deze film ook gezien er ervan genoten hoe de moderne kunst te kijk werd gezet. Een totaal onbekende kunstenaar die op een grote eenmanstentoonstelling voor een miljoen dollar aan spullen verkoopt, dat kan toch eigenlijk niet. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En eerst denk je dat het een echte documentaire is, maar halverwege begin je te voelen: 'hier klopt iets niet'.
   Ja, ik vond het erg knap gedaan.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Dit lijkt me heel tof! Ik kijk alleen nooit films thuis, daarvoor ga ik naar het filmhuis (heb ook geen tv). Maar los van dat wilde ik je even tippen voor als je nog een keer in Londen bent: doe een alternative tour over street art in East End. Wij vonden dat ontzettend leuk. In Berlijn bestaat ook zo'n tour.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat klinkt echt heel erg leuk, zo'n tour! Dank je wel voor de tip, ik zal daar zeker naar kijken de volgende keer dat ik weer eens naar Londen ga!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts