Murano, het glazen eiland

Murano is een eilandje in de lagune ten noorden van Venetië. Hier woonden van oudsher de glasblazers van het beroemde Venetiaanse glas.

Om de geheimen van het ambacht niet te verklappen, mochten zij van de Venetiaanse regering het eiland niet verlaten. De doodstraf werd zelfs gegeven aan glasblazers die het waagden van het eiland af te gaan.

Lange tijd waren de Venetianen de enigen die het glasblazen op dit hoge niveau beheersten, en toen koning Lodewijk XIV van Frankrijk zijn Spiegelzaal in Versailles wilde laten maken, heeft hij glasblazers van Murano laten ontvoeren, omdat zij de enigen waren die zulke grote spiegels konden maken.

Nu is Murano een leuk eiland, vol winkels met glaswerk. De duurste winkels zitten aan de hoofdstraat (een klein Canal grande). Hier beginnen de schaaltjes vanaf ongeveer 350 euro.
De hoofdstraat. Hier zie je dus iets meer toeristen. 
Nu is het wel zo dat je echt Murano glas herkent aan de prijs, als iets slechts een paar euro kost, is het waarschijnlijk geen echt Venetiaans glas, maar is het made in China. En dat probeer je natuurlijk te vermijden, aangezien je als bewuste toerist de plaatselijke economie wilt steunen.

Gelukkig is er ook betaalbaar Murano glas te vinden, en dan heb je ook iets bijzonders en unieks in handen. Je moet alleen bereid zijn even verder te kijken dan de hoofdstraat.

Ga naar de zijstraten, en vooral: ga naar de winkels waar een glasblazerij bij zit. Ten eerste is het ongelofelijk fascinerend om een glasblazer aan het werk te zien en ten tweede worden de spullen in de winkel daar ter plekke gemaakt en dat kan een hoop schelen.

Op die manier kun je toch een paar mooie souvenirs meenemen, zonder dat je daarna een tweede hypotheek moet nemen.


Er is een glasmuseum waar de hele geschiedenis van het glaswezen op Murano wordt verteld en waar zo'n 4000 stukken glas te bewonderen zijn. Maar als je lekker rond wilt lopen, dan is er ook genoeg te zien. Het is namelijk gewoon een heel leuk eiland, waar je heerlijk kunt wandelen. Het loont wel om vroeg te komen, want dan ben je de hordes andere toeristen een beetje voor.

De vuurtoren van Murano


Hoe kom je er? 
Er zijn verschillende lijnen van de Vaparetto die naar de eilanden gaan. Handig is een dagkaart, die 20 euro kost en waarmee je die dag onbeperkt gebruik kunt maken van alle vaparetto's. Je kunt op deze manier meerdere eilanden bezoeken en lekker varen over de mooie lagune. Alleen de boottocht is al de moeite waard!
Met de vaparetto nr 3 vaar je in ongeveer 20 minuten naar Murano toe (vanaf het Piazzale Roma).
Uitzicht op de lagune vanaf Murano

Reacties

 1. Ontzettend leuk, en wat een zonnige foto's! Krijg onmiddellijk zin om weer naar Venetië af te reizen ;) Murano heb ik nog niet bezocht, misschien omdat ik dacht dat het er heel druk zou zijn. Zijn daar ook niet allemaal van die gekleurde huisjes? Of is dat Burano?
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Wim, ik krijg zelf ook weer zin om terug te gaan!
   Het was er 's middags (toen we even overstapten daar op een andere Vaparetto-lijn) wel heel druk, maar vroeg in de morgen absoluut niet.
   De gekleurde huisjes zijn op Burano, en die komen volgende week langs :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts