Burano, een eiland vol kleur

Ten noord-oosten van Murano ligt op zo'n 30 minuten varen het eilandje Burano. Dit eiland is meteen herkenbaar aan de gekleurde huizen die hier te vinden zijn.

Elk huis heeft een andere kleur, met soms ook nog de voordeur en de luiken in verschillende kleuren. Het schijnt dat je niet zomaar je huis mag schilderen in de kleur die je wilt, dit moet je aanvragen bij de gemeente, die vervolgens controleert of de kleur voor die wijk mag.

Burano is vooral een visserseiland en de kleuren hadden een functie, elke familie had namelijk een boot in dezelfde kleuren als het huis, en als er een boot verging, was het meteen duidelijk waar men moest zijn om de familie te waarschuwen.


Terwijl de mannen gingen vissen, klosten de vrouwen van Burano kant. Dit kant was beroemd in heel Italië en daarbuiten en tot op de dag van vandaag kun je in de vele winkels alles van kant kopen wat je maar zou willen hebben.
Dit is niet helemaal zo vanzelfsprekend als het lijkt, de kunst van het kantklossen is bijna verloren gegaan omdat er in de 18e eeuw bijna geen vraag meer naar was.

Om te voorkomen dat de kunst helemaal zou uitsterven heeft men maatregelen genomen en één van de laatste vrouwen die de kunst nog beheerste heeft andere vrouwen les gegeven en is er in 1872 een kantklos-school op Burano opgezet.

Tegenwoordig komt niet alle kant van Burano zelf, tegenwoordig veel is 'made in China'. De echte Burano-kant is iets duurder omdat dit met de hand gemaakt wordt.


Ook op dit eiland loont het om van de gebaande paadjes af te gaan en de hoofdstraat achter je te laten. Elk straatje is een weelde van kleuren en vergeet dus vooral je camera of telefoon niet.


De klokkentoren is van verre te herkennen omdat die namelijk ontzettend scheef staat.

Hoe kom je er? 
Vanaf Venetië gaat Vaparetto lijn 12 via Murano naar Burano. Je kunt ook op Murano opstappen, maar bereid je voor op een heel drukke Vaparetto, zeker midden op de dag. Maar het is de trip zeker waard, fotogenieker kun je het bijna niet vinden!

Reacties

 1. Reacties
  1. Dank je wel, het was fantastisch om daar te zijn en alles wat je ziet, is zo mooi!
   Als ik de foto's zie, wil ik eigenlijk gewoon terug!

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Prachtige foto'! Je ziet inderdaad zoveel meer buiten de bekende hoofdwegen, zeker op zo'n rustig en vooral kleurig eiland.
  Groetjes.
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, als een horde toeristen links gaat, ga ik rechts en gelukkig is vriendin M. uit hetzelfde hout gesneden. Je ziet dan veel meer en veel leukere dingen!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts