Vooruitblik: Tentoonstellingen herfst en winter 2016-2017

De zomervakantie is weer voorbij en de dagen worden alweer korter, de winter komt eraan.
Toch hoeven we niet te treuren, in de musea van Nederland zijn er de komende maanden meer dan genoeg mooie en interessante tentoonstellingen te zien waar we ons hart kunnen ophalen.

Hieronder een selectie van tentoonstellingen die mijn aandacht hebben getrokken, al zal ik ze vrees ik niet allemaal kunnen zien, het zijn er gewoon teveel!  (maar je kunt goed beschouwd niet echt klagen over het feit dat er zoveel goede tentoonstellingen te zien zijn) 

Kees van Dongen, 1911
Singer museum in Laren
Schoonheid te koop: Kunsthandel Frans Buffa & Zonen 1791-1951
Hoe gaat een kunsthandel te werk? Hoe worden werken uitgezocht, wat is de band tussen handelaar, kunstenaar en klant? In deze tentoonstelling wordt dit allemaal duidelijk aan de hand van het voorbeeld van de kunsthandel Buffa en zonen, die al sinds 1791 in Amsterdam bestond.

Jan Siedenburg, die vanaf 1921 aan het hoofd van de kunsthandel staat, raakt bevriend met het echtpaar Singer en adviseert hen bij de aankoop van hun kunstcollectie. Siedenburg specialiseerde zich in de moderne schilderkunst en kocht en verkocht werken van Kees van Dongen, Piet Mondriaan en Georg Breitner.
Op deze manier leren we de werking van de kunsthandel kennen.
10 september 2016- 12 februari 2017 Meer informatie: HIER

Drents museum in Assen
Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870 – 1900
Ilja Repin is de bekende Russische schilder die eind 19e eeuw samen met andere schilders de gewone Rus begon te schilderen, de boeren, de arbeiders en de armen. Grootste en imposante schilderijen zijn het en zo’n 70 daarvan zijn nu vanuit het Staats Russisch museum in Sint Petersburg naar Assen gekomen, waaronder het beroemde schilderij De wolgaslepers van Repin. Dit doek wordt wel De nachtwacht van Rusland genoemd, dus het is heel bijzonder dat het nu hier te zien zal zijn.
25 september 2016 – 15 januari 2017 Meer informatie: HIER
Ilja Repin, 

Nieuwe Kerk in Amsterdam
90 jaar Marilyn
Dit jaar is het 90 jaar geleden dat Marilyn Monroe werd geboren. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is er een tentoonstelling helemaal aan haar gewijd. Hierin zijn vele persoonlijke bezittingen uit haar laatste huis te zien, die na haar dood werden opgeslagen. Hiermee krijgen we een overzicht van haar carrière, maar ook van haar persoonlijke leven, de buitenkant vol glamour en de trieste binnenkant.
1 oktober 2016 - februari 2017 Meer informatie: HIER

Museum De Fundatie in Zwolle
Zie de mens, 100 jaar 100 gezichten
In de afgelopen honderd jaar is de kunst en daarmee ook de portretkunst behoorlijk veranderd. Abstractie kwam op en fotografie werd belangrijk.

In De Fundatie is een tentoonstelling te zien van de afgelopen honderd jaar, met uit elk jaar Ă©Ă©n portret, zodat je een schitterend overzicht krijgt van de ontwikkelingen en de verschillende kunstenaars die zich met dit genre bezig houden of hebben gehouden. Er zijn werken te zien van oa. Brancusi, Picasso, Bacon en Dumas.
1 oktober 2016-15 januari 2017 Meer informatie HIER
Christian Schad, 1929
Catharijneconvent in Utrecht
Tanach-Bijbel-Koran
Drie wereldgodsdiensten, met drie heilige boeken, daarover gaat de tentoonstelling in het Catharijeconvent. Prachtige voorbeelden van de Tanach, de Bijbel en de Koran zijn aanwezig om de verschillen, maar ook zeker de overeenkomsten te laten zien. Bovendien vertellen verschillende bekende Nederlanders wat hun heilige boek voor hen betekent.
7 oktober 2016-8 januari 2017 Meer informatie: HIER

Boijmans van Beuningen in Rotterdam
Fra Bartolommeo, de goddelijke Renaissance
Een schitterende tentoonstelling die zijn weerga niet kent komt in oktober naar Rotterdam. Fra Bartolommeo is Ă©Ă©n van de grootste Renaissance kunstenaars die Florence heeft voortgebracht. Hij woonde en werkte in het San Marco klooster Sommige van deze schilderijen zijn Italie nog nooit uit geweest, maar vanuit verschillende musea zijn nu zowel schilderijen als de voorstudies bijeengebracht om de kunst van deze bijzondere schilder te laten zien.
15 oktober 2016-15 januari 2017 Meer informatie HIER

Van Gogh museum in Amsterdam
Daubigny, Monet en van Gogh: Impressies van het landschap
De Franse schilder Daubigny was Ă©Ă©n van de eerste schilders die in de vrije natuur werkte, hij schilderde zelfs de rivier vanuit een boot. Zijn vernieuwende manier van werken waren een inspiratie voor de Impressionisten en ook voor Vincent van Gogh, terwijl Daubigny op zijn beurt ook werd geraakt door het werk van de nieuwe kunstenaars.

Deze tentoonstelling is in samenwerking met het Taft museum in Cincinnati en de Scottish National Gallery in Edinburgh, waar de tentoonstelling ook al te zien is geweest.
21 oktober 2016-29 januari 2017 Meer informatie: HIER
Vincent van Gogh 1890
Groninger museum in Groningen
Rodin, Genius at work
Je hoeft niet helemaal naar Parijs om de beelden van Auguste Rodin te zien, deze winter zijn die namelijk te bezichtigen in het Groninger museum. Deze tentoonstelling wil niet alleen de beelden laten zien, maar ook het proces achter het maken ervan. Er zullen zo'n 120 beelden te zien zijn, waaronder ook niet bekende werken in brons, marmer en keramiek. Daarbij zijn er ook foto's en tekeningen waardoor het nog duidelijker wordt waarom Rodin wordt beschouwd als Ă©Ă©n van de grootste beeldhouwers ooit.
19 november 2016-30 april 2017 Meer informatie HIER
Auguste Rodin
Gemeentemuseum Den Haag
Het Gemeentemuseum heeft, zoals altijd, een aantal mooie en interessante tentoonstellingen tegelijkertijd. Dit zijn er drie die mij bijzonder aanspreken. Meer informatie: HIER

Van Rodin tot Bourgeois
Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de ontwikkeling in de beeldhouwkunst in de periode 1876-1965. Er zullen werken te zien zijn van oa. Auguste Rodin, Edgar Degas, Alberto Giacometti, Henry Moore en Barbara Hepworth, een verzameling grote namen uit de beeldhouwkunst.
15 oktober 2016-21 januari 2017
Alberto Giacometti, 1932

Alice Neel
Alice Neel (1900-1984) was een Amerikaanse kunstenares die in haar portretten niet alleen de gelijkenis probeerde vast te leggen, maar ook hun emoties en zwakheden. Kortom, ze probeerde hun ziel op het doek vast te leggen, terwijl haar werk daarnaast ook de veranderingen in de maatschappij laten zien.
Haar werk is nog nooit eerder in Nederland te zien geweest.
5 november 2016-12 februari 2017
Alice Neel, 1963
Givenchy: To Audrey with love
In ontwerpen, foto’s, schetsen, filmbeelden maar ook de kledingstukken zelf, zal in deze tentoonstelling te zien zijn hoe de vriendschap tussen de modeontwerper Givenchy en de actrice Audrey Hepburn zich ontwikkelde. Hepburn droeg in veel van haar films de ontwerpen van Givenchy en heeft gezegd dat ze zich in zijn kleding het beste voelde.
Hubert Givenchy heeft de naam aan deze tentoonstelling gegeven en er is ook een boek van hem uitgekomen.

Extra bijzonder: omdat Audrey  Hepburn ambassadrice van Unicef was, is er voor deze tentoonstelling een hele zaal gewijd aan haar Unicefwerk, en gaat een deel van de opbrengt van de merchandise naar Unicef-Nederland.
26 november 2016-26 maart 2017
Hubert Givenchy en Audrey Hepburn in Parijs, 1982

Reacties

  1. Weer een geweldig lijstje Bettina, ik kan mijn agenda weer invullen met mooie tentoonstellingen. Hartelijk dank!
    Groetjes.
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan, ik vind het zelf ook leuk om het overzicht te hebben en er is nogal wat waar we uit kunnen kiezen!

      Groetjes,

      Verwijderen
  2. Mooi zeg! Er zit niks anders op: ik MOET naar die tentoonstellingen in Groningen, Assen en Zwolle.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, ik begrijp precies wat je bedoelt. Ik ga een lijstje maken met mijn agenda erbij wanneer ik waar naar toe wil (en kan, want ja, werk enzo).
      Maar een aantal wil ik echt zien.

      Groetjes,

      Verwijderen
  3. Bedankt voor het overzicht! De tentoonstelling in de Fundatie spreekt mij wel aan en die met Monet in het Van Gogh ook :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan, Barbera, die met Monet staat ook op mijn 'moet ik absoluut zien' lijstje! :-)

      Groetjes,

      Verwijderen
  4. Veel prachtigs! (en dan vergeet je zelfs nog Alma Tadema in het Fries Museum!)
    http://www.friesmuseum.nl/alma-tadema

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de aanvulling, Hella, dat lijkt me ook een heel mooie tentoonstelling!

      Groetjes,

      Verwijderen
  5. Ik wil echt heel graag naar Marilyn, want ik was vroeger een hele grote fan van haar (heb er zelfs nog spreekbeurten over gehouden). Dus dat komt zeker op mijn lijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook absoluut op de mijne, ik ben nog altijd (of eigenlijk pas de laatste paar jaar) fan van Marilyn. Ik hoop veel moois te zien daar.

      Groetjes,

      Verwijderen
  6. Vorige week zag ik op een fijne documentaire over Conny Palmen dat zij betrokken is bij het maken van die Marilyn tentoonstelling. Dat doet me nog meer watertanden. Niet alleen het genoegen om Marilyn spullen te zien, ook nog aangespoord worden om verder na te denken over deze tragische vrouw. Ik wil nu meer dan ooit gaan kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat leuk, ik wist niet dat Connie Palmen erbij betrokken was. Bijzonder hoor. Ik kijk er echt naar uit en als het opent, dan ben ik er zo snel mogelijk!

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts