Hortus Botanicus

Een paar weken geleden heb ik met vriendin M. de Hortus in Amsterdam bezocht. Ik houd ervan om op vakantie Botanische tuinen te bezoeken, zo ook de laatste keer in Bologna.

Grappig genoeg was het zeker 20 jaar en waarschijnlijk al bijna 30 jaar geleden dat ik de Hortus Botanicus in Amsterdam had bezocht. Het werd dus hoog tijd om naar deze oase midden in het centrum van onze eigen hoofdstad te gaan.

De Hortus in Amsterdam is niet een van de oudste van Europa, maar het is wel een van de mooiste denk ik.

Na een van de vele pestepidemieen die er steeds rondwaarden, vond de stad Amsterdam het in 1638 tijd worden dat de stad een eigen voorraad geneeskrachtige planten en kruiden zou krijgen waar medicijnen van gemaakt konden worden.

De banden met Indië zorgden ervoor dat er ook allerlei exotische planten en specerijen door de VOC naar de Hortus gebracht werden.

De huidige hortus is aangelegd in 1863 en is in de jaren erna verfraaid met verschillende plantenkassen. Maar doordat midden in de stad er een microklimaat is, kunnen er ook in de tuin zelf tropische bomen en struiken gekweekt worden.
De 19e eeuwse Palmenkas
De kassen geven een overzicht van de planten in verschillende klimaten van de wereld, en er is zelfs een vlinderkas.
Vlinders die net ontpopt zijn hangen te drogen, zo schattig!!
De wortels van de Hortus worden ook nog geëerd met de 17e eeuwse kruidentuin waarin de kruiden en planten staan die beschreven worden in de eerste catalogus van de Hortus, die stamt uit 1646.


En bezoekje aan de Hortus in Amsterdam is eigenlijk een bezoek aan een klein stukje Paradijs.

Reacties

 1. Mooi! En ja, heerlijk zo'n oase. Ik vind de Groningse hortus ook erg mooi met die Chinese tuinen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Groningse ken ik niet, maar die staat zeker op mijn lijstje op eens te bezoeken!Bijzonder hoor, dit soort (historische) rustpuntjes in de stad.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Ze dan gelijk even op je lijstje de Botanische tuinen in de Uithof in Utrecht. Ik kom daar regelmatig en ben de afgelopen dagen ook naar de Hortus in Amsterdam geweest, maar vond die in vergelijking tot Utrecht erg tegenvallen. Zo klein! In Utrecht is het niet alleen groter maar ook 'spannender' met veel hoogteverschillen en water. Inclusief vlindertuin! Oh ja en wat te denken van het Arboretum in Doorn. Tegenwoordig heet dit het 'Bomenmuseum' maar dat klinkt een beetje doods, niet als het prachtige park (met veel water) dat het Arboretum is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat klinkt goed, zeker als die in Utrecht volgens jou nog mooier is dan die in Amsterdam. Utrecht staat nu op de lijst. En het Arboretum in Doorn ook maar gelijk. (zelfs al klinkt Bomenmuseum idd niet heel aantrekkelijk).

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts