In het hart van de Renaissance in Enschede

Giovanni Bellini 1470/1475
Maria in adoratie voor het Christuskind
Titiaan, Tintoretto, Bellini en Rafael zijn grote namen uit de kunstgeschiedenis. Ik ken hun werken van de kerken en de musea in Florence en Venetië, maar nu hoef je even niet helemaal naar Italië om hun schilderijen te bewonderen, ze hangen gewoon in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. 

Misschien niet de eerste plaats waar je een collectie werken uit de Renaissance zou verwachten, maar omdat het museum Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia door een verbouwing enkele jaren dicht gaat, hebben ze van de nood een deugd gemaakt en delen van hun collectie uitgeleend aan andere musea in Europa.

De Renaissance, de wedergeboorte van de belangstelling voor de klassieke oudheid, ontstond in Florence in Italië. Maar deze nieuwe manier van kijken naar de wereld verspreidde zich snel over Italië en in andere steden zag je schilders de nieuwe manier van schilderen ontdekken en omarmen.

Perspectief, nieuw helder kleurgebruik, klassieke manieren om een compositie op te bouwen en een realistische portrettering vormen de kern van de Renaissance manier van schilderen. In Noord Italië werkten de schilders die grote invloed zouden uitoefenen op hun tijdgenoten in heel Italië, en ook op schilders na hen zoals Caravaggio die hier zijn inspiratie opdeed voor zijn donker-licht effecten.
Anoniem, De heilige Hieronymus 1500/1510
In de tentoonstelling In het hart van de Renaissance zijn prachtige schilderijen te zien uit het noorden van Italië. Bijzonder is het dat sommige schilders niet in Nederlandse collecties aanwezig zijn en hier nog niet vaak te zien zijn geweest, zoals Rafael en Bellini. Maar ook de portretten van Moroni en Lotto zijn heel mooi om te zien.
Sofonisba Angiossola 1556
Portret van Lateraanse kannunik
Het Rijkmuseum Twenthe is beslist niet naast de deur (als ik eerlijk ben vind ik het een enorm eind uit de route), maar ik vond deze tentoonstelling de reis wel heel erg waard. Het is geen bijzonder grote, maar wel een heel gevarieerde tentoonstelling en bijna elk schilderij dat er hing vond ik adembenemend mooi.

Ik vind het heel bijzonder en mooi dat het steeds meer is dat niet alleen de grote stedelijke musea grote en bijzondere tentoonstellingen weten te organiseren, maar ook de musea in de andere gebieden van Nederland. Dit is daar een goed voorbeeld van.

Giovan Battista Moroni 1560
Portret van Gian Gerolamo Grumelli
In het hart van de Renaissance is nog tot 17 juni in Enschede te zien. 

Reacties

 1. Reacties
  1. Ja, wij liepen ook zo rond. Om opeens voor een Bellini of een Titiaan te staan is toch wel heel bijzonder, zo even hier in Nederland.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Leuk om dit alvast te lezen. Wij gaan dinsdag en ik denk dat we er geen spijt van krijgen. Het lijkt mij een geweldige tentoonstelling!
  Groetjes. Anne

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts