Engrenages (2005-2017)

Laatst heb ik een nieuwe Franse serie ontdekt en sindsdien heb ik bijna niets anders gedaan dan aflevering na aflevering kijken.

Het gaat om de serie Engrenages, een misdaadserie die zich afspeelt in Parijs. De Engelse titel is Spiral, maar de Franse titel die je kunt vertalen als tandwielen of radarwerk, drukt het eigenlijk veel beter uit.

In de serie gaat het namelijk om het samenspel tussen de politie, de officier van justitie, de advocaten en de onderzoeksrechter. In Frankrijk zit het rechtssysteem een tikje anders in elkaar, de functie van onderzoeksrechter kennen wij bijvoorbeeld in Nederland niet.

Het politieteam wordt geleid door commissaris Laure Berthaud, die zo haar eigen demonen en problemen heeft. Ze houdt zich niet altijd aan de regels, maar gaat voor haar mannen door het vuur. Ze heeft verschillende medewerkers, maar de stabiele factoren zijn Escoffier en Fromentin. Hoewel het misschien iets te ver gaat om Escoffier stabiel te noemen. daarvoor lapt hij net te vaak de regels aan zijn laars.

Bij de rechterlijke macht zijn twee mannen belangrijk, officier van Justitie Pierre Clément en onderzoeksrechter Francois Roban. Voeg daarbij nog advocaat van kwade zaken Joséphine Karlsson en je hebt de belangrijkste spelers van de serie.

Er zijn nu zes seizoenen van de serie, waarbij in elk seizoen één grote zaak opgelost moet worden en er elke aflevering ook kleine zaken zijn die op zichzelf staan. De serie is vrij rauw en laat goed zien welke problemen er in een wereldstad als Parijs allemaal kunnen spelen. Vrouwenhandel, drugs, prostitutie, moord, chantage, mishandeling en misbruik komen allemaal langs.

Knap ook hoe duidelijk wordt hoe corruptie en politieke spelletjes een rol spelen en hoe de hogere kringen elkaar de hand boven het hoofd houden. Het zijn met recht radarwerken die ontmanteld moeten worden om een zaak op te lossen.

Het mooie van zo'n Franse serie is dat, anders dan in de meeste Amerikaanse series, er niet altijd een goede afloop is. Er worden fouten gemaakt, soms is er gewoon niet genoeg bewijs en kan iemand die schuldig is gewoon weer naar huis. De personages lopen er ook niet allemaal perfect bij, de smerigheid van de zaken die opgelost en onderzocht moeten worden, laten sporen na bij de politieagenten en de anderen.

Ik ben in het gelukkige bezit van de eerste vijf seizoenen en ben nog niet klaar met kijken, ik heb dus nog heel wat om me op te verheugen. Want Engrenages is echt een heel goede serie.

Reacties

 1. Wat een fijne tip. Wij zijn immers een beetje misdaad-serie loos. Deze gaan we dus zeker eens bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het een heel spannende serie! Dus vooral proberen.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts