Santa Chiara in Napels

Santa Chiara met de losstaande klokkentoren,
gezien van het Piazza Gesú
Mooie kloosters en kerken zijn er meer dan genoeg in Napels, maar een heel bijzondere vond ik de Santa Chiara.

Dit kloostercomplex voor de Clarissen werd in de 14 eeuw gebouwd in opdracht van de heersers van Napels: Robert van Anjou en zijn vrouw Sancha van Mallorca. Ze begonnen met bouwen in 1314 en in 1340 was het gebouw voltooid.

De buitenkant ziet er groot en streng uit, maar de binnenkant van de kerk is heel eenvoudig en daardoor rustgevend. Geen twintig soorten marmer voor de arme volgelingen van Clara, maar onversierde muren en vloeren. De nonnen hadden geen eigen koor bij het altaar, maar konden vanachter een muur met uitsparingen erin de Mis volgen.

Natuurlijk zijn er in de loop van de eeuwen dingen veranderd. Het gotische interieur werd meer barok en na de brand van 1943 waarbij een groot deel werd verwoest, moest de kerk weer herbouwd worden.

Binnen in de kerk zijn er verschillende graven van de vorsten van Anjou en de held uit de Tweede Wereldoorlog Salvo d'Acquisto, een lid van de Carabiniere die zichzelf opgaf bij de Nazi's om op die manier te voorkomen dat tweeentwinig burgers als vergelding zouden worden doodgeschoten.
De echte verrassing ligt echter een stukje verder, achter de grote kerk. Hier is namelijk de kloostertuin. Die tuin is aangelegd zoals in de meeste kloosters, met een kloostergang rondom een vierkante tuin.


Wat de tuin van de Santa Chiara zo bijzonder maakt, zijn de verschillende versieringen zoals de fresco's, maar vooral de zuilen en de banken gemaakt van majolica tegels. De motieven zijn zowel bloemen als mooie abstracte decoraties, maar er zijn ook wereldlijke voorstellingen te zien. Deze majolica versieringen zijn in 1742 door de architect Domenico Antonio Vaccaro ontworpen.


De tegels zijn behoorlijk kwetsbaar en op sommige plekken zijn er pogingen gedaan om de tegels een beetje bij elkaar te houden. Maar het is begrijpelijk dat je niet op de majolicabanken mag zitten, nergens mag aankomen en in sommige stukken van de tuin gewoon niet mag komen.

Er is ook een klein museum waarin je de ontwikkelingen van het klooster kunt zien, en je kunt de opgraving bezoeken. Het klooster werd namelijk gebouwd op de restanten van een Romeins badhuis en men is bezig om dit op te graven en te reconstrueren.
De tuin is een oase in de drukke stad en waar op het voorplein de jongens voetballen en er uitbundig gespeeld wordt in het speeltuintje, laat de tuin je helemaal tot rust komen. Ik kan dan ook iedereen aanraden om de Santa Chiara te bezoeken als je naar Napels gaat, ik ben er zelfs gewoon twee keer geweest omdat ik het daar zo mooi vond.
Zicht op de achterkant van de kerk vanuit de tuin 
Toegang voor tuin, museum en opgraving: 6 euro (mei 2018). Toegang tot de kerk is gratis.

Reacties

Populaire posts