Detective op zondag: Het is te koud om te sterven

Nu ik dit jaar niet naar Turijn ben gegaan, was ik blij dat er een boek uitkwam dat zich in Turijn afspeelt :-) 
Niet in de toeristische gedeeltes van de stad, maar in een buitenwijk. 

Hier in Barriera woont Contrera, een voormalige politieman die nu privé detective is. Hij heeft geen al te denderend privé leven, aangezien zijn ex-vrouw zijn bloed wel kan drinken, zijn dochter niet met hem praat en hij kantoor houdt in de wasserette van Mohammed. 

Als Mohammed hem vraagt om zijn neef Driss te helpen, die schulden heeft bij de Albanese maffia, twijfelt Contrera in de eerste instantie, maar hij kan niet echt weigeren. Mohammed is niet alleen zijn huurbaas (zo ongeveer), maar is ook een fatsoenlijk man en er is een soort van vriendschap tussen de twee. 

Al snel blijkt echter dat Driss dieper in de problemen zit dan op het eerste gezicht leek, en als Oskar, de leider van de Albanezen wordt vermoord, is Driss wat de politie betreft een uitstekende zondebok en hun onderzoek is snel afgelopen. Maar Contrera geeft nog niet op, zeker niet als zowel de Albanezen, de 'Ndrangetha en zijn voormalige collega's zeggen dat hij beter kan stoppen. 

Het is te koud om te sterven is een heel fijne detective, in de traditie van Raymond Chandler of Philipp Kerr, met een genuanceerde hoofdpersoon die zijn leven volstrekt niet op orde heeft en ook nooit zijn mond weet te houden. 

Contrera was geen goede politieman en een nog slechtere echtgenoot, maar hij is wel een goede detective, die niet snel opgeeft, hoezeer hij ook in de problemen komt. 

Ik heb er van genoten en ik ben blij te weten dat dit deel 1 is van wat een serie van 3 moet worden. Ik kijk uit naar het volgende boek over Contrera!

Originele Italiaanse titel: Fra troppo freddo per morire (2018)
Nederlandse uitgave 2020 door uitgeverij Broolyn
Nederlandse vertaling: Henrieke Herber en Ada Duker
Bladzijdes: 317

Reacties

Populaire posts