Henk Helmantel in het Drents museum
Groente-stilleven (1985) |
In Assen kon om die reden de Frieda Kahlo tentoonstelling niet doorgaan en ze waren dus naarstig op zoek naar een nieuwe tentoonstelling.
Gelukkig hebben we in Nederland ook buitengewoon goede schilders en kunstenaars en een invulling was dan ook snel gevonden: een tentoonstelling met werken van Henk Helmantel.
Deze schilder is geen onbekende voor het Drents museum, in 2004 was er al eens een tentoonstelling over zijn werk, maar sinds die tijd heeft Henk Helmantel weer heel veel nieuwe schilderijen gemaakt en hier zaten ook veel schilderijen bij die nog niet eerder tentoongesteld waren. Kortom, uitstekende redenen om deze maanden in het Drents museum de werken van Henk Helmantel tentoon te stellen!
Bronzen nap met eieren (2000) |
Henk Helmantel is geboren in 1945 in het Groningse Westeremden, als zoon van een tuinder. Zoals zoveel Groninger kunstenaars, volgde hij zijn opleiding begin jaren '60 aan de Academie Minerva in Groningen. Toen hij jong was, was hij al zeer onder de indruk van de 17e eeuwse meesters; hun gebruik van licht en het vakmanschap bij hun stillevens. Zelf schilderde hij eerst nog in verschillende genres en stijlen, de Impressionisten bevielen hem ook zeer, maar langzamerhand legde hij zich meer en meer toe op stillevens en kerkinterieuren. Hij heeft zijn vakmanschap (meesterschap!) geperfectioneerd en wordt niet voor niets gerekend tot een van de meest vooraanstaande Nederlandse schilders binnen het hedendaags realisme.
Zelfportret in atelier (2013) |
Henk Helmantel heeft in zijn woonplaats een expositieruimte waar hij zijn schilderijen toont en ook de vele kunstschatten die hij in de loop der tijd heeft verzameld en die regelmatig opduiken in zijn schilderijen.
Europees archeologisch glas (2013) |
Er gaat een enorme rust uit van deze schilderijen en vanaf het moment dat je de tentoonstelling inloopt, kun je alleen maar diep onder de indruk zijn. Ik raakte zelfs heel erg ontroerd. Ik houd van stillevens, niet voor niets is Giorgio Morandi één van mijn favoriete schilders, en sommige werken van Henk Helmantel deden me in compositorisch opzicht aan Morandi denken. De stijl van schilderen is natuurlijk volkomen anders, en dat moet je ook niet willen vergelijken. Ik kan alleen maar zeggen dat ik nu ook Henk Helmantel tot mijn favoriete schilders reken!
Het vakmanschap is ongeëvenaard, ik wist niet dat dit mogelijk was met een schilderij. Alle structuren en soorten materialen zijn zo mooi en goed geschilderd dat je meteen het verschil ziet tussen een porseleinen schaal en een aardewerken kom, een katoenen theedoek en een zijden sjaal. Alles is zo realistisch geschilderd dat het lijkt alsof je de voorwerpen zo van het doek kunt pakken.
Je ziet heel duidelijk de link naar de stillevens uit de 17e eeuw, maar tegelijkertijd is het meteen zichtbaar dat dit moderne werken zijn, geschilderd met andere pigmenten en op een andere manier.
Chinese pot op rode kast (2015) |
De kerkinterieuren hebben een verstild en devoot licht, en zijn vol ruimte en stilte. Heel bijzonder hoe een schilderij de sfeer zo mooi over kan brengen.
Ode aan de Vader, de Zoon en de Heilige Geest (2019) |
Bij dit schilderij heb ik het bordje niet gefotografeerd. Het zijn papaverbollen, het jaar weet ik niet. |
Des te langer je kijkt, des te meer je ziet in deze schilderijen en je begrijpt hoe Henk Helmantel met zijn schilderijen wil overbrengen hoe mooi de Schepping is.
Het egeltje (1988) |
Deze tentoonstelling is nog tot 7 maart 2021 in het Drents museum in Assen te zien en ik denk dat je deze eigenlijk niet mag missen.
Hoi Bettina, ik heb nooit in het echt iets van Henk Helmantel gezien, maar wat ik gezien heb in boeken en op het internet vind ik erg mooi. Normaal gesproken hou ik niet zou van stillevens (ik ben ook niet zo'n liefhebber van Morandi), maar van het werk van Henk Helmantel hou ik dus wel. Groetjes, Erik
BeantwoordenVerwijderenIk snap helemaal dat het werk van Henk Helmantel je aanspreekt, ik vond het ook geweldig. Zo ontzettend mooi.
VerwijderenGroetjes,