The witch's heart, Genevieve Gornichec

Als de heks Gullveig aan de God Odin weigert om hem al haar kunsten te leren, zet Odin de Wanen en de Asen tegen haar op, zodat ze ter dood wordt gebracht. Of liever, dat proberen ze. Haar hart wordt uitgerukt en ze wordt tot drie keer toe verbrand op de brandstapel, maar na de derde keer weet ze te ontvluchten. Ze komt terecht in het IJzerwoud, waar oude legendes heersen, maar waar weinig leven is. 

Het is Loki die haar achterna komt en haar haar hart terug geeft. Hij, de rusteloze met de messcherpe tong en een voorliefde voor chaos en ondeugende grappen die meestal verkeerd uitpakken, vindt haar interessant. En zo begint een ongewone vriendschap. 

De heks kan zich weinig herinneren van haar leven vóór de brandstapels en noemt zichzelf Angrboda. 

In het IJzerwoud woont Angrboda vele jaren en langzamerhand begint het leven in het woud een beetje terug te keren, net zoals Angrboda ook stapje voor stapje een normaler bestaan krijgt. Alhoewel normaal niet helemaal het goede woord is als Loki ergens mee te maken heeft. 

Loki wordt de echgenoot van Angrboda en samen krijgen ze drie kinderen. Hel, een meisje dat echter de sporen van de dood in zich draagt, Fenrir die als wolf ter wereld komt en Jormungand die als slang geboren wordt. 

Angrboda probeert zichzelf en haar kinderen verborgen te houden voor Odin, de Alziende, vooral omdat ze heeft voorzien dat haar kinderen een rol spelen in het einde van de wereld en misschien zelfs in het einde van de Goden. 

Maar zoals dat gaat met het lot, kan niemand eraan ontsnappen. Angrboda wordt verraden en moet toezien hoe haar kinderen bij haar worden weggehaald. 

Is er echter een mogelijkheid dat Angrboda zich haar verleden weer kan herinneren en dat ze haar kinderen terugvindt? Kan ze Loki vergeven als ze ziet welke vreselijke straf hij moet ondergaan en is het mogelijk dat er een uitweg is voor de lotsbestemming van haar kinderen? Hiervoor moet Angrboda wel de beslotenheid en de veiligheid van het woud verlaten en een lange reis beginnen. 

The witch's heart is een prachtige hervertelling van de oude Noorse verhalen over Loki, Angrboda, Hel, Fenrir, Jormungand, Odin, Skadi en alle andere Goden die we kennen. Dit keer echter wordt het verhaal verteld uit het oogpunt van Angrboda, een vrouw die veel heeft verloren, en elke keer opnieuw probeert om weer verder te gaan. Die beetje bij beetje zichzelf terug vindt, en daarmee de kracht om zichzelf en haar kinderen te beschermen terug vindt. 

Van de Noorse Goden zijn verschillende verhalen bekend, uit verschillende bronnen. Heel knap heeft Genevieve Gornichec de schaarse gegevens gecombineerd tot dit verhaal waarin de hoofdpersonen echt tot leven komen. Genuanceerd, vol humor en tegelijkertijd met tragiek komen Angrboda en Loki, Skadi en de anderen van de pagina's af. 

De relatie tussen Loki en Angrboda is geloofwaardig en alle facetten worden goed uitgewerkt. Je begrijpt helemaal hoe de verlegen en gekwetste Angrboda langzaam valt voor de geslepen charmeur, die weliswaar ook oprecht van haar houdt, maar het toch niet kan laten om in allerlei moeilijkheden te komen die weer heel grote gevolgen hebben. 

The witch's heart is goed geschreven, ontroerend, meeslepend en het laat je niet los. Voor mij is dit nu al één van de mooiste boeken van dit jaar. Absolute aanrader. 

Uitgegeven in 2021

(Nog) niet in het Nederlands vertaald. 

Reacties

 1. Ik had ergens anders ook al een aanbeveling voor dit boek gelezen, dus ik zet het nu op mijn verlanglijst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker doen, want het boek is prachtig en ik denk eigenlijk wel zeker te weten dat jij dit heel mooi zal vinden.

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts