Indian Summers (2015-2016)

India, en dan vooral tijdens de koloniale dagen, is een interessant onderwerp. In de jaren '80 zijn er mooie series en films over gemaakt zoals Jewel in the crown en A passage to India. 

ITV heeft enkele jaren geleden een nieuwe serie gemaakt, die zich afspeelt in de jaren '30 in India. Het was de bedoeling dat er zes seizoenen zouden komen en dat de onafhankelijkheid meegenomen zou worden, maar helaas zijn er uiteindelijk maar twee seizoenen gemaakt. Maar die twee seizoenen zijn wel grandioos. 

Serie één begint in 1932, in Simla. Simla lag hoog in de bergen en was de zomerhoofdstad. Als de zomer uitbrak, vertrok het Britse bewind vanuit Delhi naar Simla, omdat het hier tenminste nog een beetje uit te houden was. 

Centrum van het Britse leven is de Royal Simla Club, waar Cynthia Coffin (een briljante rol van Julie Walters) de scepter zwaait, met haar Indiase factotum Kaiser. 

Hoogste Britse bewindvoerder is de ambitieuze Ralph Whelan, die misschien wel de nieuwe onderkoning kan worden als de huidige met pensioen gaat. Maar hij heeft een geheim en hij gaat tot het uiterste om dit te bewaren, met de manipulatieve hulp van Cynthia. 

Daarnaast hebben we ook nog zijn zuster Alice, die na een afwezigheid van enkele jaren weer naar India is gekomen, maar die ook zo haar geheimen heeft, de missionaris die voor de Indiase weeskinderen zorgt en zijn ongelukkige en verbitterde vrouw, de Amerikaanse Madeleine die haar zinnen op Ralph heeft gezet de jonge Schot McLeod die zijn oom komt bezoeken en nog een paar mensen. 

Aan de Indiase kant ligt de focus op Aafrin Dalal en zijn familie. Aafrin is een jonge ambtenaar die door zijn vader is opgevoed in bewondering voor de Britse cultuur. Zijn zus Sooni is een stuk minder onder de indruk en zij gaat om met revolutionairen.
De eerste dag in Simla is Aafrin degene die Ralph Whelan redt na een schietincident en dit brengt hem in contact met de Whelan familie en de andere Britten, iets dat grote gevolgen heeft voor iedereen. 
Sooni (Aysha Kala) en Aafrin (Nikesh Patel)


In serie twee zijn we drie jaar verder en komen de verhoudingen steeds verder op scherp te staan, als het verzet tegen de Britten toeneemt en geheimen uit het verleden weer naar boven komen. 

Je moet er even inkomen, er zijn namelijk heel veel personages en verhaallijnen en het kost even tijd voor je die uit elkaar kunt houden, maar het is de moeite meer dan waard. 

Heel mooi is de aankleding, de overweldigend mooie natuur, de prachtige kostuums, de hele serie ziet er schitterend uit. Ik geloof dat hier miljoenen aan besteed is, en dat is te zien. 

Goede acteurs doen mee, zoals de al eerder genoemde Julie Walters, en verder Jemima West, Nikesh Patel, Henry Lloyd-Hughes en de onvolprezen Art Malik heeft een kleine rol als een verschrikkelijke maharadja! 
(het is denk ik niet mogelijk om een serie te maken over India zonder Art Malik!)

Knap wordt de veranderende tijd weergegeven, het Britse koloniale rijk loopt op haar einde en de voortekenen zijn overal al te zien. Oudgedienden als Cynthia proberen zich nog te verzetten tegen bijvoorbeeld de toelating van Indiers in de Royal Simla Club, maar dit is vechten tegen de bierkaai. 

Ik zag ook al wat opzetjes naar wat interessante verhaallijnen in volgende seizoenen hadden kunnen worden, maar die helaas op niks uitlopen omdat er geen nieuwe seizoenen meer zijn. Daardoor blijven in serie twee sommige zaken in de lucht hangen en krijgen niet helemaal de afronding die ze nodig hadden. Dat is jammer, maar kan de pret niet drukken. De twee seizoenen die er zijn, met elk tien afleveringen, zijn heel erg de moeite waard. 

Wat mij vooral heel erg voor de serie innam is de nuance in de personages, niemand is helemaal goed of slecht. Ralph bijvoorbeeld doet dingen die onrechtvaardig zijn, maar hij houdt heel veel van zijn zus en is op allerlei momenten dat hij kan een heel fatsoenlijk mens. De enige die echt slecht is, is Charlie Havistock in serie twee, maar hier zal ik verder niks over verklappen. Hij had in elk geval geen enkele eigenschap die goed genoemd kon worden en ik hoopte op een gruwelijk einde voor hem. 
Cynthia (Julie Walters) en Ralph (Henry Lloyd-Hughes)


Indian Summers is een fantastische serie in de traditie van Jewel in the crown, met een vleugje Downton Abbey, waar ik met heel veel plezier naar gekeken heb.

Reacties

 1. Inderdaad een fantastische serie. Ik had hem al tijden in huis, maar heb hem nu pas gezien en ga nu ook serie 2 bestellen. Erg jammer dat de geplande series 3 t/m 4 er nooit zijn gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, wat fijn dat je er nu aan toegekomen bent en het mooi vond! Serie 2 is ook heel mooi, ik hoop dat je daar net zo van geniet. En ja, die andere seizoenen had ik graag nog gezien, maar helaas. De productie was te duur, als ik het goed begrijp (en dat is wel te zien ook!)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts