Tentoonstelling: Ongekend in het Van Gogh museum

Vincent van Gogh, oever van de Seine 1887
Vorige week was ik voor het eerst in zeer lange tijd weer eens in een museum. Ik bezocht het Van Gogh museum, waar op dit moment de tentoonstelling Ongekend te zien is. Hierin worden de werken tentoongesteld die het museum in de afgelopen jaren heeft aangekocht en waarom. 

Het Van Goghmuseum is natuurlijk in de eerste plaats hét museum over Vincent van Gogh. Men probeert dan ook de collectie werken van Van Gogh, maar ook dingen die met zijn leven te maken hebben, zo compleet mogelijk te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan prenten of boeken die Vincent in zijn bezit had. 

Schilderijen zijn moeilijk te vinden en bovendien voor een museum vaak onbetaalbaar, maar soms lukt toch om er één aan te schaffen, soms ook in samenwerking met een ander museum. 

De broers Theo en Vincent waren betrokken bij de kunsthandel en droomden ervan om eens samen een kunsthandel te beginnen. Ze kochten verschillende werken en prenten aan om alvast aan hun collectie te bouwen. Een groot deel hiervan is in het museum terecht gekomen, maar er kan nog aangevuld worden, doorgaand in de lijn die Vincent en Theo zijn begonnen. 

Charles Angrand, De Seine, ochtend, 1886.
Dit schilderij was een inspiratie voor het schilderij van Vincent hierboven. 


Prenten waren in het Parijs van eind 19e eeuw een volwaardige kunstvorm, die een heel goed beeld geven van het leven in die tijd. Het museum koopt daarom verschillende prenten uit die tijd m een goed beeld te kunnen geven van de tijd waarin Vincent leefde en werkte. 

Tot slot zijn er de werken van vrienden van Vincent en de werken van kunstenaars die hem inspireerden. Op die manier kunnen de schilderijen en tekeningen van Vincent in een bredere context geplaatst worden. 

Berthe Morisot, Wandeling in het bos, 1876

Verder zijn er verhalen van de verschillende mensen die bij de aankopen betrokken zijn en de mensen uit de stad die hun kijk op de kunst en de werken geven.

Ik vond het bijzonder om een kijkje in de keuken te krijgen en te lezen en te horen waarom een museum bepaalde werken wel of niet aankoopt en wat de gedachten hierachter zijn. Leuk ook om bepaalde schilderijen in een nieuw licht te zien en te horen waarom die aan de collectie zijn toegevoegd. En mooi om te lezen dat het museum met zijn tijd wil meegaan en dat de accenten die gelegd worden, veranderen. Dat is te zien bijvoorbeeld in de groeiende aandacht voor vrouwelijke kunstenaars uit die tijd. 

Het was heerlijk om rond te lopen in de rustige zalen en de prachtige schilderijen te zien en me zoals altijd te verwonderen over de aandacht die er wordt gegeven aan de details van het opbouwen van een tentoonstelling. Fijn dat de musea weer open zijn. 

Ongekend is nog tot en met 12 september 2021 te zien. 

(let op, er gelden nog regels en vaak moet je van tevoren reserveren, kijk dus goed op de website van het museum) 

Reacties

Populaire posts