Bijzonder portret: Madame Baube

Madame Baube in 1905
De Eiffeltoren is een van de hoogste bouwwerken ter wereld en zoals altijd, willen mensen er dan bovenop klimmen. Atleten vandaag de dag kunnen meedoen aan de Eiffeltoren race die één keer per jaar wordt gehouden. Ze moeten dan bijna 1700 treden beklimmen en de meesten lukt dit in minder dan 10 minuten. 

De eerste versie van deze race werd gehouden in 1905 en in 1906 kwam de tweede editie, en dit keer deed er ook een vrouw mee. Er waren geen andere vrouwen die dat jaar meededen, dus Madame Baube was de winnaar in haar categorie, maar zij wist de race in iets meer dan zeven minuten af te leggen. Waar we wel rekening mee moeten houden was dat in die tijd niet de hele hoogte werd beklommen, maar slechts twee verdiepingen.  

Maar toch, geen gekke prestatie. Want dit waren toch nog altijd bijna 800 treden! Bovendien als je naar de foto kijkt dan zie je dat Madame Baube een witte jurk draagt en niet bepaald gemakkelijke sportkleding. 

Ik heb eerlijk gezegd geen idee of dit de jurk is waarin ze ook daadwerkelijk de race heeft afgelegd, of dat dit alleen een jurk is waarin ze poseert voor deze foto. Dat komt omdat ik verder helemaal niets over Madame Baube heb kunnen vinden, niet eens haar voornaam, waar ze vandaan kwam en of ze nog meer bijzondere dingen heeft gedaan. 

Als je naar de foto kijkt, dan zie je een zelfbewuste jonge vrouw in een elegante lichte jurk. Ze lijkt haar handen in haar zakken te hebben en staat vol zelfvertrouwen op de trap van de Eiffeltoren. Ze mag ook wel zelfvertrouwen hebben, want ze heeft iets gedaan dat de meeste mensen in die tijd zouden afkeuren. Ik hoop dat ze dit zelfvertrouwen heeft behouden en nog meer bijzondere dingen heeft gedaan, maar dat is iets dat we helaas niet weten.

Reacties

 1. Top, dat deze mevrouw überhaupt het lef had om hier aan mee te doen! Wist je dat het tot niet eens ze lang geleden verboden was voor vrouwen om aan marathons mee te lopen? Hun tere gstel zou dat niet asn kunnen. Pas in 1968 deed er voor het eerst klandestien een vrouw mee aan de Boston Marathon. Ze had zich door haar vriend laten inschrijven en ging met een capuchon over hasr hoofd van start. Toen een ooficial onderweg ontdekte dat er een vrouw meedeed, probeerde hij haar uit de race te halen, maar gelukkig staken andere lopers daar een stokje voor. Pas sindsdien mogen vrouwen aan marathons meedoen. Niet te geloven, hè? Voor mij zijn dit soort vrouwen echte helden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wist ik niet, maar wat interessant! Dat een jonge vrouw in die tijd zo de conventie doorbreekt is echt bewonderenswaardig, zij was inderdaad een heldin.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Fascinerend. Hoe heb je deze informatie weten te bemachtigen?
  Ik heb ook even een zoekronde over het wereldwijdeweb gedaan maar inderdaad is er niets over haar te vinden. Hoe is het mogelijk!?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag ergens de foto en ben toen gaan zoeken, en via een website over de huidige race las ik informatie over haar. Maar verder dus helemaal niks. Terwijl ik me kan voorstellen dat ze ook in andere opzichten opzienbarende dingen heeft gedaan. Maar dat zullen we helaas nooit weten.

   Groetjes,

   Verwijderen
  2. Intrigerend. Dat iemand zo even op kan poppen en dan weer helemaal verdwijnen.

   Verwijderen
  3. Dat soort dingen vind ik altijd fantastisch om te ontdekken :-)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts