A discovery of witches, Deborah Harkness

Dit boek, in het Nederlands vertaald als ‘Allerzielen’ is het eerste deel van wat een trilogie moet worden.

Diana Bishop is een Amerikaanse historica die een jaar aan de universiteit van Oxford onderzoek doet naar haar specialiteit, de alchemisten van de 17e eeuw. Op een dag komt er een manuscript mee in de stapel die ze had besteld, waar iets meer mee aan de hand blijkt te zijn. De tekst is magisch en Diana heeft geen keus, ze kan haar afkomst niet meer ontkennen. Diana stamt af van een lange lijn heksen maar door allerlei gebeurtenissen heeft ze haar hele leven geprobeerd om zonder magie te leven.

Maar nu is dit bijzondere boek opgedoken en allerlei andere heksen, maar ook vampiers en daemonen komen naar Oxford om te zien wat er in het boek staat. Het blijkt dat elke groep denkt dat in dit boek het geheim van hun afkomst staat en elke groep wil het boek hebben, desnoods met geweld. Gelukkig ontmoet Diana Matthew, een vampier die haar te hulp schiet. Samen proberen ze achter het geheim van het manuscript te komen, maar als ze verliefd worden blijkt dat daar ook nog een gevaar aan vast zit.

A discovery of witches is een lekker boek. De hoofdpersoon Diana is een pittige tante, maar niet zo dat ze er onaangenaam of onsympathiek van wordt, integendeel. Het boek is origineel en dat vind ik wel een prestatie, probeer nog maar iets origineels over heksen en vampiers te schrijven. Verder is het romantisch, bij vlagen grappig in de beschrijvingen, zonder dat het een soort slapstick wordt.

Het enige minpunt is dat Diana natuurlijk weer de meest machtige heks in de geschiedenis van de wereld moet zijn, met allerlei bijzondere krachten. Is het al niet bijzonder genoeg dat er een wereld bedacht is met mensen, vampieren, daemonen en heksen? Waarom moet het dan nog bijzonderder gemaakt worden? Ik vind dat altijd zo overdreven. Maar goed, dat is dan ook het enige minpunt. Ik heb me er erg met dit boek vermaakt en ik kijk uit naar het tweede deel dat als het goed is komend jaar uitkomt.

Reacties

Populaire posts