Van seizoen tot seizoen, Sophie Dahl

Sophie Dahl heeft een nieuw kookboek, dat in september is uitgekomen; ‘Van seizoen tot seizoen, een jaar in recepten’.

Sophie is geen professionele kok, zoals de kritiek na haar vorige boek ‘Miss Dahls heerlijkheden’ luidde, maar die kritiek was niet helemaal eerlijk. Ze pretendeert dit ook helemaal niet te zijn. Zoals ze zelf in de inleiding van dit boek zegt; ‘ik ben een gulzige schrijfster die van koken houdt en daar verhaaltjes over op papier zet’.

Van seizoen tot seizoen’ is ingedeeld per seizoen en daartussen staan stukken waarin Sophie Dahl vertelt over de herinneringen die zij heeft aan dit jaargetijde of aan een bepaald soort gerecht dat hier heel goed bij past.

De hoofdstukken zijn verder ingedeeld met recepten voor ontbijt, lunch en diner, met achterin een apart hoofdstuk voor toetjes. De recepten zijn over het algemeen gemakkelijk te maken, hoewel er soms wat onbekende ingrediënten in voor komen, zoals arganolie, hoewel ze daarvan uitlegt wat het is en waar je het koopt.

Leuk vind ik het dat ze de recepten echt persoonlijk maakt door er allerlei herinneringen bij te vertellen. Zoals bij het recept voor Spaghetti Carbonara, het eerste recept dat ze ooit voor een jongen klaarmaakte, die daarna haar hart brak en waar op het einde bij staat: ‘hartezeer niet noodzakelijk’. 

Het boek is mooi gebonden (al zal er waarschijnlijk over een tijdje ook een paperback versie van uitkomen) en er staan prachtige foto’s in. Niet alleen van de meeste gerechten, maar ook van Sophie Dahl zelf die iets mengt, of prachtige keukenstillevens van mooie schalen, eieren, fruit en noem het maar op. 

Dit is geen kookboek voor iemand die ingewikkelde recepten wil met allerlei technieken, maar wel een goed kookboek voor iemand die ook wil proeven van een bepaalde sfeer en die geïnspireerd wil worden door simpele recepten die uitnodigen om te gaan koken. Een betere aanbeveling kun je een kookboek niet meegeven.

Reacties

Populaire posts