Zalig Kerstfeest

Als je de afgelopen weken hebt rondgekeken in de winkels, en dan vooral gisteren, de dag voor Kerst in de supermarkt, dan krijg je de indruk dat met Kerst het belangrijk is om zoveel mogelijk geld uit te geven.

Je moet volgens een heleboel mensen je huis vol zetten met kerstspullen (want dat is gezellig). Je boom moet elk jaar met de nieuwste ballen worden opgetuigd, het liefst ook elk jaar met een ander thema en allemaal bijpassende kleuren.
En tijdens Kerst zelf moet je ten eerste jezelf helemaal in het nieuw steken, ten tweede dure cadeaus geven en ten derde jezelf helemaal vol stoppen.

Ik zag in de supermarkt mensen met hoogopgestapelde karren vol gerookte zalm, hertenbiefstukken, rundercarpaccio, geitenkaassoesjes, pommes duchesses, zoute prieters en prutters en vele flessen vol sap, wijn en drank zich naar de kassa worstelen. Toen ik gisteren om acht uur in de ochtend naar de winkel ging om mijn boodschappen te doen zag ik al rijen mensen bij de slagers staan om van die enorme  schalen met  delicatessen op te halen. Ik zag één meneer met vier van die  schalen de deur uitlopen, hij kon  niet eens meer zien waar hij naar toe ging. En ik heb de indruk dat dat in deze tijd voor veel mensen geldt.

Veel mensen nemen in deze weken niet de tijd om de rust in zichzelf te zoeken, om aandacht te geven aan de dingen die echt belangrijk zijn. En omdat niemand erbij stil staat, denkt men al heel snel dat het gaat om dat geld uitgeven en dat het belangrijk is om die nieuwe kerstboom te hebben en die schaal met dure hapjes.

De vier weken voor Kerst worden de Advent genoemd. Vier weken die draaien om het wachten op de komst van het Kerstkindje. Vier weken die draaien om geduld, om stil staan bij je naaste. Het Kerstkindje is nu geboren, de Advent, de tijd van wachten is voorbij. Maar de noodzaak om stil te staan bij de basis en te zien wat echt belangrijk is, blijft.
Ik wens iedereen heel fijne dagen, vol rust en aandacht.
Zalig Kerstfeest!

Reacties

Populaire posts