Concentratie op de yoga mat

De yogaopleiding die ik volg op de woensdagavond in Amsterdam is ontzettend leuk, maar zo op de avond soms ook best pittig. Iedereen komt uit zijn werk en is om 18.30 present in de zaal, maar vaak ben je dan in je hoofd nog bezig met allerlei werkgedoe; je collega’s, zaken waarmee je bezig bent geweest en dingen die je nog af moet maken.

De methode van de yoga docente om ervoor te zorgen dat iedereen uit z’n hoofd gaat en zich volledig concentreert op de houding is, zoals ze zelf zegt, pietluttig te zijn. Te letten op de kleinste details.

We doen in de les geen reeksen oefeningen achter elkaar, maar we concentreren ons op een paar oefeningen die bijna elke week terug komen. Elke keer wordt er een beetje beter gelet op de houding zelf, staat je voorste voet recht, staan je heupen goed, is je rug niet hol, zijn je schouders niet te hoog. En het werkt, omdat je zo bezig bent met de juiste houding en die goed vast te houden en daar vervolgens niet meer over na te denken, vergeet je binnen de kortste keren dat je een drukke dag op het werk hebt gehad en heb je je volledige concentratie bij wat er op je mat gebeurt.

Vaak oefenen we de asanas ook met elkaar, om elkaar te helpen en te corrigeren, heel erg leuk. En omdat de houdingen elke week weer terugkomen, zie je goed dat het elke week een stukje beter gaat, dat je verder komt en dat je sneller in de juiste stand komt. ‘Pietluttigheid’ werkt.

Reacties