Yoga filosofie

Bij de yogaopleiding die ik volg dit jaar, is er niet alleen ruimte voor het heel precies opbouwen van de asanas, maar ook voor theorie; wat steekt er allemaal achter de houdingen? En dat is op zich best interessant.

Op dit moment zijn we bezig met de zogenaamde yamas en niyamas, de dingen die je niet zou mogen doen en de dingen die je wel zou moeten doen volgens de filosofie van de Raja yoga. Hiervoor gebruiken we het boek ‘De yogasutra’s van Patanjali’, De yoga sutra’s zijn verschillende verzen of spreuken (sutras) in het Sanskriet die waarschijnlijk een 2200 jaar geleden zijn verzameld en opgeschreven. Of meneer Patanjali de echte bedenker ervan is of de enige auteur, is onwaarschijnlijk. Hij is wel degene die er de uitleg bij heeft gegeven. Wat valt er nu onder wat je wel en niet moet doen? Als je Patanjali leest, dan mag je vrij weinig, en moet je vooral heel veel. Je moet volstrekt eerlijk en zuiver zijn, volkomen geweldloos en je mag geen enkel verlangen hebben. Maar laten we niet vergeten dat Patanjali dit allemaal opschreef in India, zo’n 2200 jaar geleden, een situatie die heel ver afstaat van het leven hier in Nederland in 2012.

Dus hoe kunnen we dat een beetje vertalen? Is dat wel een beetje te vertalen? Moet je jezelf van alles ontzeggen en moet je bij alles denken ‘Nee, niet verlangen, nee, geweldloos denken, pas op, wees zuiver’. Mag je totaal niets meer en moet je een heleboel? Ik denk persoonlijk dat dat niet vol te houden is, en gelukkig zullen de meeste yoga beoefenaars het daarmee eens zijn. Mijn yogadocente geeft er in ieder geval de uitleg aan dat je vooral de balans moet zoeken. Zo is seks binnen een relatie een goed iets, maar elke avond in de kroeg een ander oppikken niet. Regelmatig een goed glas wijn drinken is geen probleem, elke avond dronken zijn wel. Obsessief naar iets verlangen en alleen maar dáár mee bezig zijn is niet goed, iets graag willen kan geen kwaad. De balans, de gulden middenweg bewandelen, daar komt het eigenlijk een beetje op neer.

Maar ja, daar hebben we Patanjalie eigenlijk niet voor nodig, want dat is iets dat Meneer de Uil van de Fabeltjeskrant al zei, op een veel duidelijkere manier; ‘Overal waar té voor staat, doet nooit goed, alleen maar kwaad.’ En daar had meneer de Uil helemaal gelijk in.

Reacties