Omzien in duisternis

Strict genomen is ‘A dark adapted eye’ (Nederlandse titel: Omzien in duisternis) geen Ruth Rendell, maar een Barbara Vine mysterie, want ze heeft het boek onder haar pseudoniem geschreven.
De laatste tijd zijn de boeken van Ruth Rendell niet zo heel geweldig meer, maar ze heeft ijzersterke plots geschreven in de jaren hiervoor. ‘A dark adapted eye’ is hier een goed voorbeeld van.

Faith is degene die het verhaal vertelt, het verhaal van haar beide tantes Vera en Eden. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt wordt Faith door haar ouders vanuit Londen naar haar tantes gestuurd die op het platteland wonen. Faith is dan nog maar een jong meisje, en ze is een beetje jaloers op de verbondenheid die Vera en Eden samen hebben, de perfecte wereld die ze voor zichzelf hebben gecreëerd. Vera’s echtgenoot is al tijden weg omdat hij in het leger zit en als hij verlof krijgt duurt dat maar heel kort. Zelfs Vera’s zoon Francis of Eden’s vriend Chad hebben weinig invloed en spelen een bijrol. Beide zusters zijn aan elkaar verknocht en hebben een sterke band. Tenminste, zo lijkt het.

Eden gaat bij de WREN’s, de vrouwenafdeling van de marine, en verlaat de cottage. Vera moet het nu alleen zien te redden, maar dan wordt ze zwanger na een verlof van haar echtgenoot. Kleine Jamie wordt geboren en Vera aanbidt het kleine kereltje, ze vindt het zelfs niet meer erg als de cottage wat minder perfect is.
Als de oorlog is afgelopen en Eden een rijke man trouwt, wil zij Jamie adopteren, met het excuus dat zij beter voor Jamie kan zorgen dan Vera in haar eentje. Vera vecht wanhopig om haar kind te houden en neemt uiteindelijk een verschrikkelijke uitweg. Er ontvouwt zich een drama dat nog jaren later zijn uitwerking op de andere leden van de familie heeft.

Faith heeft tijdens de oorlog regelmatig haar tantes in de cottage bezocht en heeft een grote delen van het drama van dichtbij meegemaakt. De rest probeert ze later te reconstrueren door met alle betrokkenen te praten. Want de grote vraag is niet alleen waarom Vera heeft gedaan wat ze heeft gedaan, maar ook wat er nu echt gebeurd is met Jamie.
Sophie Ward als Eden
Britse aandacht voor
perfecte aankleding
In 1996 is dit boek verfilmd, met Helena Bonham-Carter als Faith, Celia Imrie als Vera en Sophie Ward als Eden. Ook Cieran Hinds en Stephen McIntosh spelen mee. De film is natuurlijk een tikje anders dan het boek, maar over het algemeen hebben ze het plot behoorlijk goed aangehouden. Het boek blijft iets meer in het ongewisse over de werkelijke gang va zaken dan de film, maar dat is geen bezwaar. De geweldige Britse acteurs en het Britse oog voor details in de aankleding, maken deze verfilming ontzettend spannend. Ik heb er een aantal jaren op moeten wachten, maar gelukkig is de film nu eindelijk uit op DVD.

Reacties