Father Brown (2013-)

De verhalen van Father Brown van G.K. Chesterton zijn al enkele malen eerder verfilmd. In de jaren 60 speelde Alec Guinness de speurneuzende priester, in de jaren ’70 was er de serie met Kenneth Moore als Father Brown. Deze serie was trouw aan de verhalen van Chesterton, maar ik persoonlijk vind het een serie die de tand des tijds niet zo goed heeft doorstaan. Door de manier van filmen lijkt het net een toneelstuk dat is opgenomen en het tempo is erg, erg laag. Bovendien hebben ze op de dvd de pauzes in de afleveringen laten zitten, waardoor een aflevering een aantal keren tientallen seconden lang op zwart gaat. Heel vervelend.

Vorig jaar is er een nieuwe serie gemaakt met Mark Williams als Father Brown. We kennen hem vooral als Arthur Weasely uit Harry Potter. Wat mij betreft doet Mark Williams het uitstekend als de priester voor wie het belangrijker is een ziel te redden dan een crimineel te vangen. Hij is een goede man met een goed hart.

Als je alleen verfilmingen wil die de verhalen tot op de letter volgen, moet je deze serie niet kijken. Voor een deel worden de verhalen gevolgd, voor een deel ook niet. Soms is ook alleen het gegeven van een verhaal als uitgangspunt genomen.
Ik persoonlijk vind het leuk dat ze Father Brown een vaste standplaats hebben gegeven, een klein dorpje in de Cotswolds. Hierdoor leer je ook een aantal dorpelingen kennen, zoals Lady Felicia of Mrs McGinty, de parochie secretaresse.

Kijk deze serie ook niet om de plots of de knap in elkaar zittende mysteries. Het gaat vooral om de sfeer. De jaren vijftig (waar ze de verhalen naar toe hebben verplaatst) worden prachtig getroffen (mooie aankleding). Als je houdt van series als Midsomer Murders of Rosemary and Thyme, dan zit je met Father Brown goed.
Serie 1 met tien verhalen is uit op dvd en serie 2 is net uitgezonden en zal hopelijk ook binnenkort op dvd verschijnen.

Reacties

Populaire posts