Zwevende kiezer

Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dit jaar heb ik het probleem dat ik absoluut niet weet waar ik op wil stemmen. Ik ben een zwevende kiezer (aan de linkerzijde van het politieke spectrum) en het ene jaar kies ik de ene partij, het andere jaar de andere. Het ligt eraan hoe ik vind dat de partij het het afgelopen jaar heeft gedaan en of ik tevreden ben. Ook speelt mee of ik belangrijke personen in de partij sympathiek vind of niet. (zou misschien niet mee moeten spelen, maar dat doet het wel.)

In de tijd van de verzuiling waren er bijna geen zwevende kiezers, ieder stemde op de partij die hoorde bij de zuil waar je in zat. Protestants, socialist, katholiek of liberaal. Simpel en overzichtelijk. Voor de generatie van mijn oma is dit nog altijd zo. Mijn oma stemt haar hele leven al op dezelfde partij en zal dit ook blijven doen. Die zekerheid zou ik ook wel willen.

Helaas heb ik op dit moment bij elke landelijke partij een heleboel bezwaren en door de komst van de lokale partijen is het er ook niet overzichtelijker op geworden.
Ik heb uit wanhoop de het kieskompas ingevuld, maar met die uitkomst ben ik ook niet zo gelukkig. Níet stemmen is wat mij betreft echter ook geen optie, dus ik vrees dat ik blijf twijfelen totdat ik in het stemhokje sta en eindelijk mijn keus wel móet maken.
Lastig hoor, zwevende kiezer zijn.

Reacties

Populaire posts