De zoon, Jo Nesbo

Sonny Lofthus zit al twaalf jaar in de gevangenis. Hij wordt door de directie met rust gelaten en krijgt regelmatig de heroïne die hij nodig heeft omdat hij een professionele zondebok is, hij bekent misdaden en neemt de straf op zich zodat de echte schuldigen buiten schot blijven.
Sonny wordt door de gevangenen met rust gelaten omdat hij fungeert als een soort biechtvader, hij hoort de bekentenissen aan en vergeeft hen. Eén van de gevangenen geeft Sonny nieuwe informatie over de toedracht van zijn vaders dood en dit verandert alles, Sonny komt nu in actie.

Simon Kefas is een politie-inspecteur die al bijna tegen zijn pensioen aanzit. Zijn partner was Ab Lofthus, die jaren geleden zelfmoord heeft gepleegd nadat hij bekende een informant te zijn voor de criminelen in de stad.

Als Sonny ontsnapt uit de gevangenis en achter de mensen aan gaan die zijn vader hebben vermoord én degenen aanpakt voor wie hij verschillende straffen heeft uitgezeten, kruisen de wegen van Simon en Sonny elkaar.

Jo Nesbø ken ik van zijn zeer goede en door mij zeer geliefde thrillers over inspecteur Harry Hole. Maar daar zijn tien boeken over verschenen en ik denk dat het verhaal van Harry mooi is afgesloten, dus dat er nu een boek is zonder Harry Hole is begrijpelijk, hoewel ook een tikje riskant. Zou Jo Nesbø erin slagen om De zoon net zo boeiend, spannend en meeslepend te maken als de Harry Hole boeken?

Het antwoord is, gelukkig, een volmondig ja.

Jo Nesbø kan als geen ander de verschillende personen in het verhaal met een paar details en wat achtergrond informatie diepte en persoonlijkheid meegeven. Hierdoor gaan de mensen, hoe klein hun rol ook is, voor je leven. Hoe vreselijk de moorden die Sonny pleegt ook zijn, je duimt dat het hem zal lukken wraak te nemen en de zaak op te lossen. Bovendien hoop je dat hij ook nog zijn meisje zal krijgen, want je gunt hem dat geluk.

De manier waarop de verschillende lijnen bij elkaar komen en hoe het verhaal is opgebouwd is uitstekend gedaan, Jo Nesbø is wat dat betreft een van de beste thriller schrijvers die er is. Ik zat tot het einde toe op het verkeerde been, hoewel ik achteraf de aanwijzingen zag die me op hadden moeten vallen.

Kortom, De zoon is een uitstekende, zeer goed geschreven thriller die onmogelijk weg te leggen is, een waardig opvolger van de Harry Hole reeks.

Originele Noorse titel: Sønnen
Uitgegeven in 2014
Nederlandse uitgave 2014 door uitgeverij Cargo
Nederlandse vertaling: Annelies de Vroom
Bladzijdes: 478

Reacties

Populaire posts