Ieri, oggi, domani. Mijn leven, Sophia Loren

'Sofi, je moet nooit huilen om dingen die ook niet huilen om jou'. Dit is het advies dat Sophia Loren krijgt van een goede vriend als er is ingebroken en haar sierraden gestolen zijn'.

Dit is één van de vele anekdotes in de autibiografie die Sophia Loren schreef naar aanleiding van haar 80e verjaardag.

In Ieri, oggi, domani (Gisteren, vandaag en morgen, de titel van één van haar bekendste films) vertelt ze hoe haar leven is verlopen. Ze schrijft over haar moeilijke jeugd en de moeizame verstandhouding met haar biologische vader, over het eerste begin in de film en in fotoromans, over het eerste succes en de successen die daarna zouden volgen. Ze vertelt over haar familie, haar band met Napels die nooit verdwenen is en haar korte verblijf in de gevangenis op beschuldiging van belastingontduiking.

Heel uitgebreid is ze niet over haar huwelijk met Carlo Ponti, maar wel wordt duidelijk dat ze tot aan zijn dood, meer dan vijftig jaar samen erg gelukkig zijn geweest.

Geweldig zijn de anekdotes die ze vertelt over de vele bekende mensen uit de internationale filmwereld die ze heeft gekend of waar ze mee samen heeft gewerkt.

Veel anekdotes hebben te maken met eten, want Sophia kookt waar het maar kan, al is het in haar hotelkamer op het kookplaatje dat ze altijd meeneemt. (want hoeveel werk is het nu eenmaal om een beetje pasta klaar te maken?)

Sophia heeft eens geluncht met Audrey Hepburn, waarbij Sophia dacht dat het bordje met het minibroodje en de krul kaas het voorgerecht was, maar het was de hele lunch. Audrey kondigde daarna aan dat ze teveel had gegeten en Sophia ging naar huis om nog een stevige boterham klaar te maken.

Met Omar Sharif kwam ze in een discussie over welk auberginegerecht het lekkerste was, dat van Sophia’s moeder of dat van Omar’s moeder. De oplossing was om hun moeders te vragen over te komen en de gerechten klaar te maken, waarbij beide moeders dikke vriendinnen werden.

Humor, liefde voor de film, voor Napels, voor eten en vooral voor haar familie kenmerken Sophia Loren. Ik heb bewondering gekregen de manier waarop ze, ondanks al haar succes, haar afkomst nooit is vergeten maar er trots op is. Ze is er zich van bewust dat je voor succes hard moet werken, maar dit heeft haar nooit hard gemaakt of ongevoelig, vriendschap en loyaliteit staan hoog in haar vaandel.
Ieri, oggi, domani, mijn leven is een heerlijk boek over een fascinerende vrouw.

Originele Italiaanse titel: Ieri, oggi, domani
Uitgegeven in 2014
Nederlandse uitgave 2014 door uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Nederlandse vertaling: Edwin Krijgsman en Els van der Pluijm
Bladzijdes: 328

Reacties

 1. Fijne bespreking, ik wordt al vrolijk als ik die foto van het boek weer zie. Dat kookboek van haar moet ik nog eens op de kop zien te tikken. Wij hadden het vroeger thuis staan, het schijnt inmiddels behoorlijk gezocht te zijn. Inderdaad mooi die anekdotes over eten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Koen, de foto op de voorkant is absoluut prachtig. Ik ben ook een beetje aan het kijken of ik dat kookboek vinden kan, maar nog niet veel geluk (of tegen idiote prijzen). Maar ik denk dat daar nog veel meer anekdotes over eten in staan :-D

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Kringloopwinkels aflopen denk ik. Op Marktplaats gaan ze al weg zo rond de € 50. Gekkenwerk :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts