Keizerlijk porselein in de Hermitage in Amsterdam

Let eens op de tuit van de thee/koffiepot!
Dit weekend zijn mijn moeder en ik naar de prachtige tentoonstelling Dining with the tsars in de Hermitage in Amsterdam geweest.

Pas in de 18e eeuw was Europa in staat om zelf porselein te maken, voor die tijd werd alles uit China gehaald. Meissen in Saksen, Sèvres in Frankrijk en Wedgewood in Engeland waren de drie grootste en bekendste Europese porseleinfabrieken. Serviezen van dit kostbare goedje werden dankbaar afgenomen door de vele gekroonde hoofden in Europa, om zelf te gebruiken en om aan elkaar cadeau te geven. De tsaren in Rusland bestelden vele serviezen die gebruikt werden bij de diners die gegeven werden aan het hof.

Een servies bestond niet alleen uit verschillende soorten borden, maar ook uit kopjes, schoteltjes, kommen, soepterrines, dekschalen, juskommen, vingerschaaltjes en natuurlijk rijk versierde stukken voor versiering in het midden van de tafel.
Een van de tafels in de grote zaal van bovenaf gezien
In de Hermitage hebben ze verschillende prachtige serviezen uitgestald in de grote zaal, terwijl in de zalen op de eerste verdieping kleinere uitstallingen zijn te zien.

Serviezen van onder andere Catharina de Grote, Alexander II en Nicolaas II zijn te zien, maar ook een (heel leuk) servies dat Stalin op een verjaardag kreeg van Hongarije. Het schenken van serviezen aan staatshoofden is dus nog lang blijven bestaan.
Stalins soepterrine

Tassen en jassen mogen begrijpelijkerwijs niet mee naar binnen, niet alleen om te voorkomen dat je per ongeluk iets van tafel maait, maar ik denk ook omdat de vele schattige kopjes (bij één servies zelfs met een eekhoorntje boven op een dekseltje) uitnodigen om er één in je tas te steken.
Snoezige kopjes

Voor mij is dit weer één van de mooiste tentoonstellingen die de Hermitage ooit heeft gehad, samen met Aan het Russische hof en Glans en Glorie van de Russisch Orthodoxe kerk. Ik geloof dat ik de echt Russische tentoonstellingen mooier vindt dan de algemenere kunstexposities.

Absoluut prachtig
Als je in Amsterdam bent, ga dan langs bij de Hermitage en geniet van alle pracht die daar tot maart te zien is.

Reacties

 1. Hallo Bettina,
  Het was echt smullen in de Hermitage. Je foto's zijn mooi geworden!
  Groetjes. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, smullen was het, zowel van de mooie dingen als van de lekkere taart in het restaurant (Neva)

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts