Tentoonstelling: fotografe Desirée Dolron

Xteriors
De Haarlemse Desirée Dolron is geboren in 1963 en fotografeert al vanaf haar dertiende. In de jaren '90 maakte ze een serie foto's van mensen in verschillende landen die meededen aan religieuze rituelen en hoe ver ze daarin konden gaan (Exaltation, images of religion and death 1991-1999).

Deze serie heeft haar bekendheid gegeven, maar ze heeft daarna niet stil gezeten en ook kun je niet zeggen dat Desirée Dolron is blijven staan bij het soort foto's waarmee het begonnen is. Elke keer opnieuw probeert ze op een andere manier te fotograferen, waarbij ze de grenzen van de techniek opzoekt.

Ze heeft een bijzondere serie gemaakt van portretten onder water (Gaze 1996-1998), en prachtige foto's in Cuba Te tí todo mis sueños (2002-2003). Elke serie heeft een compleet andere sfeer, hoewel de verstildheid en de prachtige enscenering toch herkenbaar blijven.
Cuba

Gaze
Werkelijk schitterend zijn de foto's die ze in de afgelopen jaren maakte, waarbij ze modellen zo fotografeerde dat door het spel van licht en donker de foto's bijna oude schilderijen lijken. Aan deze serie Xteriors heeft ze veertien jaar gewerkt, van 2001 tot 2015. Minutieus zijn deze foto's in scene gezet en bewerkt, en het resultaat is verbluffend, ik wist niet dat het mogelijk was om dat met foto's te doen.
Xteriors
Het is niet voor niets dat Desirée Dolron gezien wordt als één van de bekendste en invloedrijkste Nederlandse fotografen in deze tijd en haar foto's zijn aangekocht door enkele van de bekendste musea in de hele wereld.
Exaltations
In het Singer museum in Laren zijn er foto's te zien uit de verschillende series die Desirée Dolron in de afgelopen jaren gemaakt heeft, en ook zijn er een aantal videoinstallaties opgesteld. Heel mooi zijn de spreeuwen in Complex systems, dit is echt fascinerend.
Complex systems (een foto van de video)
Desirée Dolron is een veelzijdige fotografe en ik was diep onder de indruk van de diversiteit en de stille schoonheid van haar werk. Soms bijna breekbaar, soms heel indringend. Heel, heel erg bijzonder.
Xteriors
De tentoonstelling is nog tot 14 mei 2017 te zien in het Singer museum in Laren.

Reacties

 1. Ik was net als jij zeer onder de indruk van deze prachtige tentoonstelling.Fotograferen op deze manier is voor mij een vorm van -hogere kunst-. heel bijzonder!
  groetjes.
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dit zijn geen kiekjes te noemen, dit is echt kunst. Ik vond de diversiteit van elke serie ook zo bijzonder. Absolute aanrader.

   Groetjes,

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Ja, het was heel erg mooi. Woorden schieten echt te kort, maar zo bijzonder!

   Groetjes,

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts